HANS-HEINRICH JESCHECK. Lehrbuch des Strafrechts. Allgemeiner Teil. Duncker & Humblot. Berlin 1969. XXXI + 667 s. Inb. DM 39,60.
ROGER MERLE & ANDRÉ VITU. Traité de droit criminel. Editions Cujas. Paris 1967. X + 1346 s. Inb. Fr. 110,00.
Straffrättens uppgift är ungefär densamma i alla västerländska länder. Det är därför naturligt, att straffrättsvetenskapens utveckling har karaktären av en oavlåtligt fortgående internationell diskussion varvid de senaste inläggen har intresse oberoende av från vilket land de kommer.
Den tyska straffrättsvetenskapen har med särskild energi ägnat sig åt rättsdogmatiska frågor i vad avser brotten. Frågorna har under de senaste decennierna underkastats en grundlig omprövning. En ny lära, den s. k. finala handlingsläran, har framställts med ny systematik och genomgripande konsekvenser för straffrättens allmänna del. Lärans upphovsman och främste företrädare är Welzel, som senast framlagt den i 11:e upplagan av sin bok Das deutsche Strafrecht, Berlin 1969. Läran har vunnit allt större anklang utan att dock ha övertygat alla. Resultatet är så till vida förvirrande som författare ganska ofta anser sig böra redogöra för hur en fräga är att besvara dels enligt den finala handlingsläran, dels enligt den traditionella läran.
En mycket klar och givande framställning av den tyska straffrättens allmänna del ger Jescheck i sitt ovan nämnda arbete. Han kan måhända betecknas som en moderat anhängare av den finala handlingsläran. Bland de nyheter som han upptagit från denna märkes, att han framhäver de stora olikheterna mellan uppsåtliga handlingsbrott, culpösa sådana och underlåtenhetsbrott. De får i hans framställning bilda tre jämställda kategorier.
Vad mera speciella frågor beträffar har signaturen med tillfredsställelse funnit, att enligt Jescheck läran om adekvat kausalitet visserligen omfattats av många straffrättsteoretiker men att enligt honom Reichsgericht och Bundes-