Operation Leo — en studie i förberedelsebrottets natur
Av juris doktor THORSTEN CARS
Under natten till den 1 april 1977 grep polisen ett 15-tal personer på skilda håll i och runtom Stockholm, misstänkta för att i olika hänseenden ha deltagit i och främjat tyske medborgaren Norbert Kröchers planer på att kidnappa förutvarande statsrådet Anna-Greta Leijon. Operation Leo (lejon på latin) hade avvärjts.1 De utländska medborgare som var inblandade — förutom Kröcher själv bl. a. hans landsman Manfred Adomeit, engelske medborgaren Alan Hunter samt makarna Armando och Maria Carillo från Mexiko respektive Chile — utvisades ur Sverige ganska omgående. Sedan följde en fyra månader lång förundersökning som resulterade i att 16 svenska medborgare åtalades.
Huvudförhandlingen i det s. k. terroristmålet inleddes vid Stockholms tingsrätt den 8 augusti 1977 och pågick under sammanlagt 35 förhandlingsdagar. Målet avslutades den 3 november och den 564 sidor långa domen meddelades den 31 januari 1978 (avd. 13, DB 51). Rätten hade följande sammansättning: chefsrådman Thorsten Cars, ordförande, och rådman Tom T:son Thyblad jämte sex nämndemän (en c, en fp, en m, två s och en vpk) av vilka dock en avträdde på grund av sjukdom kort före domens meddelande. Domen var enhällig.
Åklagare i målet var länsåklagare Per-Göran Näss och kammaråklagare Leif Pihlsgård.
De huvudåtalade var åtta unga människor som ingått i kretsen kring den 27-årige Kröcher: den 31-åriga korrekturläsaren Anna-Karin (som sammanbott med Kröcher från början av 1973 till våren eller försommaren 1976 och försvarades av advokat Claes Renström), den 23-årige dataoperatören Lennart (som av åklagaren påstods vara den huvudansvarige bland de åtalade och hade advokat Gunnar Berg som offentlig försvarare), den 20-åriga diversearbetaren Pia (advokat Göran Helmer), den 31-årige studeranden Karl (advokat Gunnar Ingvarsson), den 29-åriga skådespelerskan Karin (advokat Björn Wagnsson), den 19-åriga spärrvakten Motzi (som sammanbott med Kröcher från hösten 1976 till början av mars 1977 och försvarades av advokat Åke Nyqvist), den 20-åriga studeranden Viveka (som sammanbott med Adomeit under olika perioder från hösten 1976 till våren 1977 och hade advokat Sven Janzon som försvarare) samt den 35-årige affärsmannen Eive (advokat Bengt H Nilsson).
Var och en av de åtta huvudåtalade påstods av åklagaren ha i varierande omfattning och på sinsemellan olika sätt medverkat i Kröchers planläggning av operationen. De centrala åtalspunkterna avsåg förberedelse till människorov, till allmänfarlig ödeläggelse och till grovt rån. Åklagarens ansvarstalan omfattade också en lång rad andra brott, huvudsakligen tillgreppsbrott. Mot vissa av de tilltalade fördes dessutom talan om förverkande av beslagtagen egendom.