Option till fast egendom
Avtal om överlåtelse av fast egendom träffas som bekant genom att säljaren och köparen undertecknar en handling, vars innehåll uppfyller kraven i 4 kap. 1 § första stycket jordabalken. Till skillnad från de flesta andra typer av avtal blir parterna samtidigt bundna eller, annorlunda uttryckt, ingen av dem kan ensidigt vara bunden genom utfästelse att sälja respektive köpa. Optionsavtal rörande onerösa överlåtelser av fast egendom är inte bindande.
Frågan i vilken utsträckning förbehåll om förköpsrätt till fast egendom i samband med benefika överlåtelser är giltiga har belysts i NJA 1981 s. 897 och 1984 s. 673, men förbigås här.
Av större intresse är frågan om säkerhetsöverlåtelse av fast egendom, eftersom det benefika momentet i överlåtelsen saknas i ett sådant fall.
Såsom bl. a. Knut Rohde framhållit förefaller rättspraxis före införandet av nya jordabalken ha tenderat mot att ge säkerhetsöverlåtelse av fast egendom sakrättslig verkan, i varje fall under vissa omständigheter. Efter tillkomsten av jordabalken uppkom problemet om en säkerhetsöverlåtelse av fast egendom går att förena med de tillåtna villkoren under tvåårsfristen i 4 kap. 4 § första stycket jordabalken.
Rohde anser i sin Handbok i sakrätt (1985) att klarhet saknas på denna punkt och att därför säkerhetsöverlåtelse av fast egendom inte är en praktiskt användbar säkerhetsform.
Mot bakgrund av de tankar rörande gränsdragningen mellan onerösa och benefika överlåtelser som redovisas i Högsta domstolens domskäl i NJA 1984 s. 673 torde än större anledning finnas för den praktiskt verksamme juristen att avråda sina uppdragsgivare från onerösa säkerhetsöverlåtelser.
Skälen för att den svenska rättsordningen inte godtar optionsavtal rörande köp av fast egendom har sannolikt sina rättshistoriska rötter i den germanska tanken att mark var det förnämsta egendomsslaget, som på olika sätt borde skyddas från lättsinniga överlåtelser och om möjligt bevaras från släktled till släktled. Denna tanke har lett till att jordabalken uppställt strikta formkrav vid överlåtelse av fast egendom.
Lagstiftaren har också för svenska förhållanden varit iögonenfallande obenägen att ändra formkraven. I över 200 år gällde 1 kap. 2 § första stycket jordabalken i 1734 års lag i sin ursprungliga lydelse.
Förarbetena till nya jordabalken anger argument för och emot rätten till option till fast egendom. Liksom i praxis efter balkens ikraftträdande anges bl. a. de förhållanden tala mot dylika avtal att de skulle skapa osäkerhet i äganderätten och begränsa ägarens handlingsfrihet. Den bakomliggande tanken torde vara den att sådana avtal verkar hämmande på den allmänna omsättningen av fast egendom.
I det praktiska rättslivet får man snarare det intrycket att den för samhället nyttiga omsättningen av fast egendom försvåras av förhållandet att svensk rätt inte medger giltiga optionsavtal. För att så skulle vara fallet talar också