Förhållandet mellan 10 kap. 1 § brottsbalken och lagen om redovisningsmedel
av jur. kand. PER MATSSON
1. Inledning
Det nära sambandet mellan förskingringsstadgandet och lagen (1944:181) om redovisningsmedel (RedL) ger upphov till en rad tillämpningsproblem. Detta inte minst med anledning av den brist på "samspel" som råder bestämmelserna emellan.
Nedan följer ett försök till klarläggande av hur gällande rätt kan uppfattas. En resumé av utvecklingen på området samt en genomgång av relevanta rekvisit föregår avslutningen, där tre specifika spörsmål särskilt behandlas.
2. Historik
2.1 Förskingring och olovligt förfogande
Före 1942 års lagstiftning om förmögenhetsbrott beskrevs förskingring i SL 22: 11 enligt följande. "Förfalskar man, svikligen förbryter, försnillar eller eljest uppsåtligen förskingrar annans gods, det man i besittning haver; straffas högst med straffarbete i två år". Detta stadgande uppvisade brister1 som ledde till utarbetandet av ett nytt förskingringsstadgande.2 Den 1 januari 1943 trädde den nya bestämmelsen i kraft. SL 22: 1 fick den nya lydelsen: "Där någon som på grund av avtal, allmän eller enskild tjänst eller dylik ställning fått egendom i besittning för annan med skyldighet att utgiva egendomen eller redovisa för denna, genom att tillägna sig egendomen eller annorledes åsidosätter vad han har att iakttaga för att kunna fullgöra sin skyldighet, dömes om gärningen innebär vinning för honom och skada för den berättigade, för förskingring till fängelse eller straffarbete ihögst två år".3 Vad var det då som främst bidrog till att ett nytt