Framtida lagstiftningsarbete på köprättens område
Av professor JOHNNY HERRE
I denna artikel diskuteras bl.a. om det i framtiden kommer att finnas ett behov av nationell köprättslig lagstiftning och vilken inriktning framtida lagstiftningsinsatser inom området bör ha. Det konstateras att internationellt lagstiftningssamarbete, särskilt mellan de nordiska länderna, utgör en del av traditionen på det köprättsliga området. Trots det finns det idag en mängd skillnader i den köprättsliga regleringen. De nya nordiska köplagarna behöver reformeras i detaljer. I övrigt bör lagstiftning på det dispositiva området ske först efter ett internationellt samarbete.
1. Inledning
I en värld där handel och annan interaktion över gränserna bli allt vanligare ställs delvis nya krav på lagstiftaren för att på ett effektivt sätt kunna leverera det som avnämarna har befogad anledning att förvänta sig. Utvecklingen och förändringen av kraven på lagstiftaren har gått relativt snabbt. En gång i tiden torde lagstiftaren t.o.m. på det kommersiella området ha kunnat fästa marginellt avseende vid utvecklingen utanför landets gränser utan att detta medförde allvarliga konsekvenser. Idag ter det sig som ytterst olämpligt att ny lagstiftning införs på det kommersiella området utan att en ordenlig analys skett av näringslivets i bred mening behov har analyserats och internationaliseringen beaktats. I detta bidrag skall inledningsvis i korthet behandlas hur det köprättsliga lagstiftningsarbetet gått till historiskt, hur lagstiftningssituationen ser ut idag och vilka internationella projekt som pågår och som kommer att ha en inverkan på svensk köprätt. Härefter skall några synpunkter ges på vilka förändringar i den köprättsliga lagstiftningen på kort sikt som det finns behov av och hur lagstiftningsarbetet på köprättens område kan eller måhända bör gå till i framtiden.
2. Kort historik
Köprätten har traditionellt varit ett lagstiftningsområde där komparativa inslag och lagstiftningssamarbete över nationsgränserna utgjort tydliga kännetecken. Under lång tid reglerades köpen av Handelsbalken i 1734 års lag. Under slutet av 1800-talet befanns det emellertid nödvändigt med en revidering av flera delar av Handelsbalken och över huvud en modernisering av civilrätten.1 Den s.k. Nya lagbered-
1 Dessförinnan hade dock Lagkommittén lagt fram ett förslag till allmän civillag 1826 och 1838. Förslaget resulterade dock inte i någon lagstiftning. Se härom Hellner, Jan, Lagstiftning inom förmögenhetsrättens område. Praktik, teori och teknik, Stockholm 1990, s. 27 ff.