Gott skick vid nationell och internationell företagsstyrning *
Av advokaten CLAES BEYER
Författaren avgränsar ämnet till frågan hur företagen faktiskt styrs och om det i detta sammanhang går att urskilja något ”gott skick”. Endast aktiebolag och därmed jämställda företagsformer berörs. Han påpekar att vanliga rättskällor ger föga ledning och hänvisar bl.a. till den pågående diskussionen om ”Corporate Governance”. I kapitlet om styrelsens interna arbetsformer hävdar han att styrelseordförandens roll alltjämt är viktigare än vad som framgår av lag, att det kan vara motiverat att inrätta styrelsekommittéer i fler fall än som nu sker, att språket i styrelsen kan kräva att översättning sker för de styrelseledamöter som ej behärskar det och att regelbunden utvärdering av styrelsearbetet och av VD är att rekommendera. Vid genomgång av de beslut som styrelsen bör förbehålla sig understryker han vikten av att denna fråga bedöms individuellt för de enskilda företagen. Han ifrågasätter om inte styrelsen borde vara mera aktiv när det gäller revisorsval.
Avslutningsvis diskuteras de problem som uppstår när de formella reglerna för beslut i aktiebolag konfronteras med hur det verkligen går till i koncerner.
Inledning
”Gott skick vid nationell och internationell företagsstyrning” — ämnet är stort och vagt och kräver avgränsning och precisering. Jag avslöjar väl inga statshemligheter om jag meddelar att ämnesformuleringen är en sammanvägning av förslag från skilda håll — om man så vill, en ”hatt”.** Tanken var att fokusera frågan hur företagen faktiskt styrs. Det skulle gälla företag och koncerner som håller sig inom ett land, lika väl som sådana som omfattar verksamhet i många länder. ”Corporate governance”-frågor skulle behandlas, åtminstone delvis. Sannolikt har ämnesförslaget också inspirerats av den diskussion om styrelsens ansvar — och om den påstådda omöjligheten att utkräva ett sådant — som följt i spåren av diverse finanskriser i de nordiska länderna.
Den aktuella omgestaltningen av aktiebolagslagen i Sverige liksom den fortlöpande diskussionen om EU:s bolagsrätt ligger också bakom ämnesvalet.
* Artikeln har tidigare som referat återgivits i handlingarna till det 35:e nordiska juristmötet i Oslo 1999. ** Diskussionsämnena på de nordiska juristmötena bestäms sedan ett stort antal förslag inkommit från associationer och myndigheter i de fem nordiska länderna.