”Brottslighetens art” — kommentar till Dag Victors och Andrew von Hirschs uppsatser
Av docent PETTER ASP
1. Inledning
Denna text består av två huvudsakliga delar: den innehåller dels några relativt kortfattade kommentarer till Dag Victors (avsnitt 2) och Andrew von Hirschs (avsnitt 3) artiklar rörande artbrott,1 dels några mer fristående och generella kommentarer till problematiken (avsnitt 4).
Artikeln bör åtminstone delvis ses som ett debattinlägg; jag har i syfte att vara tydlig och främja debatten rörande de frågor som diskuteras försökt att uttrycka mig utan allför många reservationer och nyanser (och i vissa fall kanske rent av litet tillspetsat).
2. Brottslighetens art och påföljdssystemets uppbyggnad (Victor)
2.1 Introduktion
I förhållande till Dag Victors text är det framför allt två saker jag skulle vilja ta upp till diskussion. För det första menar jag att Victors beskrivning av påföljdsbestämningssystemets uppbyggnad är diskutabel (i denna del utgår jag ifrån att Victors beskrivning är avsedd att vara giltig de lege lata). För det andra vill jag diskutera huruvida det ”perspektivbyte” som ligger till grund för Victors utkast är fruktbart om syftet är att söka en modell med förklaringsvärde de lege lata.
2.2 Påföljdsbestämningens struktur
2.2.1 Victors bild av påföljdsbestämningssystemet
När det gäller den första punkten kan det måhända vara lämpligt att först kort beskriva Victors syn på påföljdssystemet. Hans utgångspunkt kan sägas vara att straffvärdet (mätt i böter eller fängelse) sätter ramen för påföljdsbestämningen och att det faktum ”[a]tt straffvärdet motsvarar fängelse av viss längd innebär att det också finns skäl för att döma till ett sådant fängelsestraff.”2 Man skulle kunna säga att Victor ser det så att skälen för fängelse av viss längd är uttömda i och med att straffvärdet har bestämts. Den frågeställning som aktualiseras därefter är, enligt Victors sätt att se på systemet, ”i vad mån det finns tillräckli-
1Även om von Hirsch i sin artikel inte uteslutande diskuterar artbrott, utan generellt diskuterar möjligheterna att reducera antalet korta fängelsestraff, torde det vara korrekt att säga att det är artbrotten som står i centrum.2Victor s. 124.