Notiser
Departementspromemoria om föräldraskap vid assisterad befruktning för homosexuella
Kommittén om barn i homosexuella familjer föreslog år 2001 att lesbiska par som registrerat sitt partnerskap eller är sambor skall få tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården. Enligt förslaget skulle det rättsliga föräldraskapet till barnet bestämmas på motsvarande sätt som för barn till heterosexuella par. Om modern var registrerad partner skulle hennes partner alltså automatiskt anses som mor till de barn som föddes i partnerskapet. Var modern ogift, skulle hennes sambo ges möjlighet att bekräfta moderskapet. Moderskapet skulle också kunna fastställas genom dom (SOU 2001:10).
Kommitténs förslag kritiserades under remissbehandlingen. I departementspromemorian Föräldraskap vid assisterad befruktning för homosexuella (Ds 2004:19) görs de överväganden om det rättsliga föräldraskapet som krävs för att komplettera beredningsunderlaget beträffande assisterad befruktning för lesbiska par. I promemorian tas inte ställning till frågan om lesbiska par skall få tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården.
Om registrerade partner och sambor av samma kön får tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården skall, enligt promemorian, följande gälla. Har befruktningen utförts på en kvinna med samtycke av hennes registrerade partner eller sambo och är det med hänsyn till samtliga omständigheter sannolikt att barnet har avlats genom den assisterade befruktningen, skall den kvinna som har lämnat samtycket också anses som mor till barnet. Moderskapet skall fastställas genom bekräftelse eller genom dom. I promemorian föreslås vidare att reglerna om fastställande av faderskap genom dom anpassas till DNA-tekniken. Rätten skall enligt förslaget förklara en man vara far, om det är utrett att barnet är avlat av honom. Rätten föreslås vidare kunna förklara en man vara far, om det är utrett att han haft samlag med barnet mor eller att en befruktning på annat sätt har skett med hans sperma under den tid då barnet kan vara avlat och det med hänsyn till samliga omständigheter är sannolikt att barnet har avlats av honom. Faderskapet skall dock inte heller i framtiden kunna fastställas genom dom för en man som har donerat sperma inom den svenska sjukvården. Departementspromemorian har sänts ut på remiss. Remisstiden går ut den 16 augusti 2004. Promemorian finns tillgänglig på Regeringskansliets webbplats.
Anita Wickström
Uppsala studenter vinner Telders tävlingen i folkrätt
Sedan 15 år tillbaka deltar juridiska institutionen vid Uppsala universitet i en tävling i ämnet folkrätt, Telders International Law Moot Court Competition. Tävlingen är förlagd till Fredspalatset i Haag och såväl domare i Internationella domstolen som kända professorer i folkrätt fungerar som jurymedlemmar. Tävlingen är öppen för juris studerande från alla europeiska länder och det
är utan tvivel den viktigaste tävlingen i sitt slag i Europa. Det är ingen överdrift att säga att de studenter som deltar i Telders-tävlingen är bland de bästa folkrättsstudenterna i hela Europa. Tävlingen består av två moment, avsedda att efterlikna en riktig mellanstatlig rättegång inför Internationella domstolen. Först skriver laget två inlagor på engelska om ca 25