Arbetsdomstolen i internationellt perspektiv
Av professor emeritus TORE SIGEMAN
Artikeln bygger på en föreläsning den 25 maj 2004 vid högtidlighållandet av Arbetsdomstolens 75-årsjubileum.1 Efter att utländska förebilder för domstolen har omtalats, görs i artikeln jämförelser mellan domstolen och dess närmaste motsvarigheter i några nordvästeuropeiska länder. Vidare uppmärksammas frågan om Arbetsdomstolen kan anses fullt ut vara en oavhängig och opartisk domstol. Därefter ges en översikt av internationaliseringens betydelse för Arbetsdomstolen, och särskilt berörs hur den rättsliga harmoniseringen inom EG har hanterats av domstolen.
Inledning
En på sin tid internationellt mycket uppmärksammad bok om det svenska samhällssystemet hette Sweden — The Middle Way. Den var skriven av den amerikanske publicisten Marquis W. Childs och utgavs i en första upplaga år 1936.2 I boken beskrevs Sverige som ett Medelvägens land mellan rå kapitalism och hårdhänt statssocialism, ett land av samhällsfred i ett konfliktfyllt Europa, ett hemvist för sunt förnuft, samarbetsvilja och kompromissförmåga. En övervägande positiv bild av vårt lands arbetsmarknadsförhållanden framträdde i boken liksom i ett annat ungefär samtidigt utgivet verk av Childs.3 Även om Arbetsdomstolen inte hade någon central plats i skildringarna, kan nog antas att läsare kunde uppfatta domstolen som något typiskt och genuint svenskt.
Den som studerade domstolens samling av domar för de första åren kunde styrkas i en sådan uppfattning. Parter, tvister och tillämpade normer tycktes sakna anknytning till världen utanför landets gränser, låt vara att återverkningar av den allmänna ekonomiska depressionen i omvärlden i början av 1930-talet kan sägas ha visat sig i t.ex. tolkningstvister om lönereducering.4
1Föreläsningsformen har behållits, men tillägg och omformuleringar har gjorts och fotnoter har tillfogats. — För information tackar jag Stein Evju, Ole Hasselbalch och Niklas Bruun.2New Haven (Yale University Press), 1936. Reviderade upplagor utgavs 1938 och 1947. Boken torde ha bidragit till att etablera den självbild av Sverige som en förebild för andra länder som länge levt kvar i många kretsar. Den uppdatering som Childs gjorde genom boken Sweden: the Middle Way on Trial, New Haven, 1980, gav en mörkare bild.3M.W. Childs, This is Democracy. Collective Bargaining in Scandinavia, New Haven 1938.4Sjöfartens internationella karaktär har givetvis tidigt återspeglats i praxis, se t.ex. AD 1932 nr 148 där tvisten gällde avsaknad av moskitnät vid fart i tropikerna.