Notiser
Sjur Brækhus In Memoriam
Professor emeritus Sjur Brækhus avled i Oslo den 19 maj 2009.
Sjur Brækhus föddes i Bergen i juni 1918. Han slog tidigt in på juristbanan och avlade dr. jur år 1947. Redan året därpå blev han, blott 30 år gammal, professor i rättsvetenskap. Han var dekanus för det Juridiske fakultet under tiden 1963–1967. Föreståndare för Nordisk Institutt for Sjørett åren 1963–1973. Han mottog under sin livstid flera hedersbevis för sin insats som vetenskapsman. Här kan nämnas att han tilldelades Riddarkorset av den Kgl. Nordstjernen Orden år 1974 och kommendör av Sanct Olavs Orden år 1981. Till detta var han också hedersdoktor vid bl.a. Köpenhamns universitet och Stockholms universitet.
Sjur Brækhus hade många strängar på sin lyra, allt från sin centrala position i forskning och undervisning inom förmögenhetsrätt, över sitt engagemang i den komplicerade norska språkfrågan, till sitt botanistiska intresse med förkärlek för orkidéer. Här kan endast lyftas fram några centrala punkter som belyser en bråkdel av hela hans omfångsrika engagemang.
Sjur Brækhus var en ledande forskningsprofil inom rättsvetenskapen. Redan i avhandlingen om Meglerens rettslige stilling (1948) visade han vad som komma skulle. Från en solid privaträttslig orientering omfamnade han en rad andra områden som sedermera skulle komma att behandlas utförligt av honom. Bland dessa områden är sakrätten central. Redan med arbete Norsk tingsrett (1964, tillsammans med Axel Hærem), som måste betraktas som en nordisk klassiker inom området, visade Sjur Brækhus sin fantastiska förmåga att kombinera systematisk klarhet med analytiskt djup. Detta vidareutvecklade han i Omsetning og Kredit 1–4 där han sammanför centrala delar av panträtten, utsökningsrätten och sakrätt till ett verk som måste betraktas som höjdpunkten i hans stora författarskap. För de nordiska juristerna är väl ändå Sjur Brækhus mest känd som sjörättens nordiske nestor. Det var också sjörätten som låg Sjur Brækhus närmast hjärtat. Hans goda rykte som föreläsare i sjörätt är allmänt spritt. För oss yngre adepter var det alltid med spänning vi bevistade vad som skulle komma på föredrag och seminarier. Även om hans enorma kunskaper inom sjörätten aldrig slutligt fick form i ett större sammanhängande verk, så kom otaliga artiklar och provisoriska utgåvor inom området. En avlöpare från den ”rena” sjörätten, som sannerligen fick slutlig form, är flera stora verk inom sjöförsäkringsrätten. Till en början har vi Håndbok i P & I forsikring (2 uppl. 1979 tillsammans med Alex. Rein) där redarens ansvarsförsäkring behandlas utförligt. Vidare har vi standardverket under många år för redarens sakförsäkring Håndbok i kaskoforsikring (1993). Sjur Brækhus var också lagstiftare. Under en rad av år deltog ha i lagstiftningsarbetet kring de nordiska sjölagarna. Han var som ordföranden i den norska statliga lagkommittén huvudarkitekten till den norska konkursreformen på 1980-talet. Han var även mycket aktiv i arbetet med den norska panteloven som trädde i kraft i början av 1980talet. Här bör också nämnas att han som ordförande låg bakom den Norska sjöförsäkringsplanen år 1964, vilken närmast är att betrakta som ett lagverk med minst