Tillräknande av vetskap i aktiebolags- och aktiemarknadsrätten
Av professor DANIEL STATTIN∗
En teoretiskt svår och praktiskt viktig fråga i aktiebolagsrätten är att avgöra när ett aktiebolag skall anses ha vetskap om något förhållande. Räcker det, till exempel, med att en styrelseledamot är bekant med något förhållande för att också aktiebolaget skall anses vara i ond tro? När ett aktiemarknadsrättsligt raster läggs ovanpå aktiebolagsrätten accentueras problembilden ytterligare. I artikeln argumenteras för att huvudregeln — tillräknande av styrelseledamots vetskap till aktiebolag — behöver modifieras med till exempel huruvida möjlighet att överföra information funnits eller plikt att inte sprida information förelegat.
1. Inledning
I olika rättssystem har uppkommit behov av att fastställa när ett aktiebolag1 fått vetskap om någonting och när denna vetskap kan anses ha smittat av sig till fysiska personer eller andra aktiebolag i samma organisationsstruktur. I takt med att handeln med aktier, och regelverket för denna, har utvecklats under de sista 50 åren har problemen med aktiebolags vetskap accentueras. För 79 år sedan tog professor Håkan Nial för första gången upp frågan om tillräknande av vetskap till ett aktiebolag i en kommentar i Svensk Juristtidning.2 Numera uppkommer inte endast de klassiska frågorna om huruvida vetskap hos en styrelseledamot eller annan bolagsföreträdare så att säga smittar ett aktiebolag. Under senare tid har mer komplicerade frågor som huruvida vetskap hos någon som utsetts till valberedningsledamot i ett aktiemarknadsbolag3 skall smitta en institutionell investerare eller om vetskap hos en styrelseledamot med korsvisa styrelseledamotsuppdrag i aktiemarknadsbolag skall smitta alla bolag. Frågorna får tyngd av reglerna om handelsförbud för den som kan utnyttja asymmetrisk information på aktiemarknaden.
∗ Professor i civilrätt, särskilt associationsrätt, Uppsala universitet. Varmt tack till advokat Sandra Broneus för förslag, synpunkter och den ursprungliga idén till artikeln. I anslutning till att arbetet med artikeln påbörjades genomfördes ett högre seminarium i straffrätt, med deltagande av bl.a. professor Jesper Lau Hansen och advokat, jur. dr Mårten Knuts, för att diskutera den senares forskning om insiderstraffrättsliga frågor — även till deltagarna i seminariet vill jag framföra mitt tack. Slutligen tack till jur. stud. Hedwig Bergström som korrekturläst texten. 1 De problemområden som diskuteras i artikeln gäller (delvis i modifierad form) andra associationer — skillnader finns dock och jag har valt att enbart behandla olika former av aktiebolag. 2 Nial, Håkan, God tro hos aktiebolag, ond tro hos styrelseledamot, SvJT 1933 s. 61. 3 Se 1 § AnmL.