Notiser
Vi minns Birgitta Blom
Förra hovrättspresidenten Birgitta Blom, Bromma, har avlidit i en ålder av 82 år. Närmaste anhöriga är dottern Kerstin med familj och syskonen Barbro Sandin och Bengt Bergstrand. Hon var gift med riksdagsmannen och industriborgarrådet i Stockholm Lennart Blom, som gick bort 1990.
Birgitta Blom tillhörde en genombrottsgeneration av kvinnliga domare som med början under 1950-talet blivit viktiga förebilder för yngre kvinnliga yrkeskollegor. Hon kan ses som 1900-talets mest framträdande kvinnliga domare i Sverige.
Birgitta Blom blev hovrättsfiskal i Svea hovrätt 1957. Därefter följde domartjänstgöring vid Stockholms rådhusrätt och lagstiftningsuppdrag. Under 1966–1975 arbetade hon som sakkunnig och departementsråd vid Justitiedepartementet. Under senare delen var hon chef för departementets enhet för internationella frågor, där hon främst sysslade med sjörätt och annan transporträtt. Med dessa uppgifter följde sedan olika uppdrag som Sveriges representant vid förhandlingar i internationella organisationer som IMO, UNCITRAL, ICAO och Europarådet. Birgitta Blom var ordförande vid den diplomatkonferens som ledde fram till 1976 års konvention om begränsning av sjörättsligt skadeståndsansvar. Birgitta Blom spelade också en viktig roll i det nordiska lagstiftningssamarbetet. Hon författade en kommentar till Sjölagens bestämmelser om redaransvar, 1985.
Birgitta Blom utnämndes 1975 till lagman vid Svea hovrätt — Sveriges första kvinnliga hovrättslagman. Därefter följde 1983 utnämningen till hovrättspresident —
även den vid Svea hovrätt, som därmed fick sin och landets första kvinnliga överrättspresident. Med presidentskapet följde också uppgiften som ordförande i Statens ansvarsnämnd. Som domstolschef präglades hon av ett kraftfullt, sakligt och omutligt ledarskap. Hon var starkt engagerad i allt det som rörde hennes domstol. Hennes stil visade alltså på stark auktoritet men hon kunde också sänka garden. Då trädde en glad, spontan, varm och prestigelös personlighet fram som visade på engagemang för alla domstolens medarbetare. Inte minst de yngre juristerna som genomgick domarutbildning kunde hon möta på det sättet. Hon var mån om att deras arbetsvillkor var goda och rimliga. Birgitta Blom hade en stark känsla för domstolens traditioner. Att resa med presidenten på hovrättsting i domkretsen i Svealand kunde vara inspirerande med trevliga gemensamma kvällar med domarkollegorna. Birgitta Blom tog också initiativ till de årliga s.k. Hagamötena som fortfarande äger rum och där bl.a. tingsrättslagmännen i domkretsen och hovrättens lagmän möts för överläggningar och samvaro. Birgitta Blom stimulerades mycket av att delta i avdelningarnas dömande arbete. Hon tjänstgjorde i domstolen också som pensionär efter avgången 1996. Hon var minnesgod och höll en fin kontakt med de gamla vännerna från yrkeslivet. På fritiden spelade hon gärna golf och tyckte om att möta många domarkollegor i den årliga Domargolfen. Det var naturligt att Birgitta Blom med sina erfarenheter på det internationella området kom att engagera sig i skiljedomsverksamhet. Hon gjorde på detta område