Regeringens styrning av förvaltningsmyndigheterna efter den 1 januari 2011
Sanningen är nog, att den stat där de som ska styra har minst lust att göra det — den staten måste vara den som styrs bäst och mest konfliktfritt, och att den stat som får styrande av motsatt slag styrs sämst.
Sokrates i Platons Staten
Av jur. stud. TORMOD OTTER JOHANSSON
Sveriges grundlag reviderades den 1 januari 2011 och författaren argumenterar för att förändringarna både pekar på en fortsatt utveckling av den svenska konstitutionella traditionen och en möjlig påverkan av EU-rätten och Europakonventionen i relationen mellan regeringen och de underlydande förvaltningsmyndigheterna. Dessa frågor belyses med en historisk genomgång av den svenska konstitutionens utveckling.
1 Introduktion och frågeställning
Den 1 januari 2011 reformerades delar av den svenska grundlagen. 1974 års regeringsform (RF) ändrades på ett antal viktiga punkter. En konstitutionellt viktig aspekt av statsrätten är maktdelningen mellan den styrande myndigheten regeringen och dess myndigheter. En viktig fråga man kan ställa sig är därför hur maktdelningen mellan regeringen och förvaltningen ser ut i den konstitutionella situationen efter 2011 års reformer av RF.
Lagstiftaren, riksdagen och den verkställande makten, regeringen, är politiska organ som styr statens verksamhet. Men det faktiska arbetet utförs av tjänstemän inom förvaltningsmyndigheter. Vi brukar säga att de tidigare sysslar med politik och de senare med förvaltning. Men det är uppenbart att de senares verksamhet har sin grund i de politiska besluten. Teorier om maktdelning och konstitutionella konstruktioner för att särskilja dessa olika uppgifter inom staten är viktiga i en modern rättsstat.1 Styrningen görs med både materiella och formella normer, men också med budgetbeslut. Områden som rättskipningen och den brottsbekämpande verksamheten är givetvis i grunden styrda av
1 På vissa områden är det tydligare än andra att dagspolitiken har stor betydelse för myndigheternas verksamhet. Typexempel är trion vård, skola och omsorg. Även ett område som flyktingpolitik tillhör de viktiga dagsaktuella frågorna där politikernas styrning ständigt är aktuell.