Direkt och indirekt förlust — var står vi idag?
Av justitierådet JOHNNY HERRE
För ca 30 år sedan infördes nya köplagar i Finland, Norge och Sverige. En viktig nyhet var uppdelningen mellan direkta och indirekta skador/ förluster, dock med delvis skilda definitioner. Hur kom det sig att vi fick denna uppdelning? Är den ändamålsenlig? Har vi fått en rättspraxis som rätat ut frågetecknen? Har lösningen anammats i näringslivets standardavtal? Har uppdelningen fått någon efterföljd i lagstiftning i Sverige eller internationellt eller i de mest frekvent citerade internationella principerna?
Detta är några frågor som berörs i detta bidrag till Tore Alméns minne.
Inledning
Uppdelningen mellan direkta och indirekta förluster infördes i de nya nordiska köplagarna i Finland, Norge och Sverige för ca 30 år sedan. Vad som ska klassificeras som indirekta förluster skiljer sig något åt i den finländska, norska och svenska köplagen. Uppdelningen är utan tvekan den mest omdiskuterade nyheten i de nya köplagarna och kanske också den del i regleringen som är mest svårtolkad.
I Sverige har Högsta domstolen inte fått möjlighet att avgöra något mål avseende uppdelningen. Däremot har norska Høyesterett haft anledning att behandla frågan i några avgöranden. Den har också varit föremål för prövning av Finlands Högsta domstol i ett betydande antal avgöranden. En uppdelning mellan direkta och indirekta förluster har också använts i ett antal andra lagstiftningsprodukter i Finland och Norge. I Sverige har den dock inte fått sådana ringar på vattnet.
Uppdelningen har också medfört väsentliga justeringar i flera av de mer frekvent använda standardavtalen men den används fortfarande på sina ställen i avtal, inte minst i avtal om företagsförvärv.1 I den mån uppdelningen används orsakar den också här betydande tolkningsproblem.
I detta bidrag till Tore Alméns minne finns det anledning att se närmare på var vi befinner oss idag. Det finns dock skäl att först något beröra tillkomsthistorien och de överväganden som låg bakom regleringen.
1 Se om detta exempelvis Henrik Saalman och Per Dalemo, Indirekt skada i samband med företagsöverlåtelser, JT 2014–15 s. 726 ff., särskilt s. 731 f. Användningen av kategorien indirekt förlust som ansvarsbegränsning vid just företagsöverlåtelser torde vara särskilt vansklig, eftersom exemplifieringen i köplagen så starkt tar sikte på försäljning av varor och passar dåligt för köparbolagets eller målbolagets skador.