Köplagens dispositiva karaktär
Av professor BERT LEHRBERG
I 3 § köplagen fastslås lagens dispositiva karaktär. Förhållandet mellan detta stadgande och lagens övriga paragrafer ger dock upphov till ett otal frågor. Hur kan parterna avvika från lagen? Vad gäller om lagregler tas in i ett avtal? Har rätten att kräva fullgörelse som sanktion någon vettig funktion i svensk rätt? Hur går regler som befriar en part från fullgörelseansvar enligt avtalet ihop med att samma regler enligt 3 § får vika för just vad som "följer av avtalet"? Hur tolkas regler som dubblerar något av undantagen i 3 § eller supplerar dem med annorlunda utformade undantag?
Hur går regler som stadgar att någonting "alltid" eller "aldrig" skall gälla ihop med att annat kan följa av 3 §? Om dessa och andra frågor handlar denna artikel.
1 Allmänt
Enligt 3 § 1990 års köplag tillämpas lagens regler ”inte i den mån annat följer av avtalet, av praxis som har utbildats mellan parterna eller av handelsbruk eller annan sedvänja som måste anses bindande för parterna”. Det innebär att lagen är dispositiv i motsats till indispositiv eller tvingande. I 1 § första stycket 1905 års köplag stadgades i stället att lagens regler ”om säljares och köpares rättigheter och skyldigheter lände till efterrättelse, såvitt ej annat är uttryckligen överenskommet eller eljest må anses avtalat eller ock följer av handelsbruk eller annan sedvänja”.
Tore Alméns stora köplagskommentar kom på den gamla köplagens tid att ersätta förarbetena som köprättens viktigaste rättskälla.1 Faktiskt utgör den ännu den främsta kunskapskällan för den som på allvar vill söka sig på djupet i centrala frågor inom köprätten. När det gäller 3 § fokuserar kommentaren, liksom flertalet framställningar i doktrinen, på handelsbruk och andra sedvänjor. Dessa skall därför här i stort sett lämnas därhän. I stället fokuserar jag på frågan om och i vad mån utformningen av och innehållet i köplagens regler går ihop med att de får vika när annat följer av 3 §.
I Alméns köplagskommentar noterades att vissa regler i 1905 års lag var sådana, att det sällan förekom sådana omständigheter att de enligt 1 § första stycket fick vika, medan andra antagligen sällan blev tillämpliga därför att sådana omständigheter regelmässigt fanns (till exempel 8 § rörande godsets vikt och 18 § om varans avkastning).2 Motsvarande gäller säkert beträffande 1990 års köplag.
1 Senaste upplagan: Almén, T. och Eklund, R., Om köp och byte av lös egendom, 4 uppl., Norstedts, Stockholm 1960. 2 Se Almén och Eklund, Om köp och byte av lös egendom s. 24.