Anpassning och tradition i de nordiska köplagarna — några reflektioner
Av professor BJÖRN SANDVIK
De nordiska köplagarna har i betydande utsträckning anpassats till motsvarande lösningar i CISG men också till vissa särskilda nordiska behov som aktualiserades vid tillkomsten av lagarna. Samtidigt återfinns åtskilliga avlagringar från äldre traditioner i bland annat de tidigare skandinaviska köplagarna; traditioner som idag kanske inte till alla delar är helt övervägda, tidsenliga eller ändamålsenliga. Omvänt kan den fokus som sattes på anpassning till CISG också ha medfört att äldre traditioner inte avspeglas i de nordiska köplagarna trots att det kunde ha varit motiverat. Artikeln reflekterar kring komplikationer, osäkerhetsmoment och tolkningsfrågor som kan uppkomma i spänningen mellan anpassning och tradition.
1 Inledning
Tore Alméns samlade insatser för rättsvetenskapen och rätten i stort framstår än idag som anmärkningsvärda. I Finland fick Almén särskilt stort inflytande inom köprätten. Före 1987 års köplag saknade Finland en enhetlig och konsekvent lagstiftning om köp av lös egendom. I ett sådant läge var det naturligt att söka vägledning i de övriga nordiska ländernas köplagar från början av förra seklet (de skandinaviska köplagarna). Inte minst den gamla svenska köplagen från år 1905 och Alméns berömda kommentar till den1 tjänade som vägledning och ofta anlitade rättskällor. Med tiden uppkom i Finland en köprättslig sedvanerätt som närmast härleddes ur den gamla svenska köplagen. Låt vara att rättsläget var oklart i flera avseenden och med tiden även ohållbart. Men att Almén fick en speciell betydelse för den finska rättsutvecklingen på köprättens område går ändå inte att bestrida.2 Mot denna bakgrund kan man som finländare lätt känna sig närmast förpliktigad att bidra med något köprättsligt i en skrift som syftar till att hedra minnet av Tore Almén.
1 Tore Almén, Om köp och byte av lös egendom. Verket utkom i fyra upplagor, av vilka de två senare ombesörjdes av Rudolf Eklund efter Alméns död. Den sista fjärde upplagan utkom på Norstedts år 1960. Hänvisningar i det följande avser den fjärde upplagan. 2 Se även Göran Portin, Alméns köprätt och Finland, i Håstad — Knutsson — Unger (red.), Rättsvetenskapliga studier till minnet av Tore Almén, Iustus 1999. Se även till det ovan anförda Björn Sandvik, Säljarens kontrollansvar, Åbo Akademis Förlag 2004, s. 13 ff. med vidare hänvisningar.