Gränser för ett direktkrav enligt kommissionslagen
Betydelsen av att kommissionären överskrider sitt uppdrag
Av professor LAILA ZACKARIASSON
En konsument som köper en vara av en näringsidkare kan få rätt att rikta anspråk på grund av fel i varan mot en annan näringsidkare än sin avtalspart (säljaren), om säljaren överlåter varan i eget namn men för sagda näringsidkarens räkning, det vill säga som kommissionär för denne. Vad det i sammanhanget har för betydelse om säljaren gör oberättigade utfästelser om varan eller på annat sätt överskrider sitt kommissionsuppdrag, är endast fragmentariskt reglerat. I det följande görs en djuplodande analys av denna problematik.
1 Inledning
När en kommissionär för sin huvudmans räkning men i eget namn ingår ett avtal med tredje man, förvärvar tredje man en rättighet mot kommissionären men som huvudregel inte någon rättighet mot huvudmannen (kommittenten), se 24 § 1 st. kommissionslagen. Innebär avtalet att tredje man i egenskap av konsument köper en lös sak av en kommissionär, förvärvar tredje man emellertid en rätt att under vissa förutsättningar rikta anspråk på grund av fel i varan direkt mot kommittenten, se 25 § 1 st.1 I fokus för denna artikel står de materiella gränserna för ett sådant anspråk — en konsuments direktkrav enligt kommissionslagen. Mer specifikt är frågan vad det har för betydelse om kommissionären vid avtalet med konsumenten överskrider sitt kommissionsuppdrag, till exempel genom att göra oberättigade utfästelser om den aktuella varan. Förändring av direktkravets innebörd genom ratihabition eller annan efterföljande omständighet lämnas utanför arbetet.
För att illustrera problematiken kan vi tänka oss ett scenario där en kommissionär har i uppdrag att sälja cyklar av ett visst märke för en kommittents räkning. Kommissionären har mottagit dels democyklar för skyltning och provcykling, dels ett antal cyklar som är till försäljning. En del av cyklarna är försedda med specialutrustning, andra
1 Att regeln gäller bara vid köp av lösa saker framgår inte direkt av lagtexten, eftersom ordet ”vara” i kommissionslagen används för att beteckna varje form av lös egendom, jfr 1 § 1 st. Enligt förarbetena följer en sådan begränsning istället av den hänvisning som görs till konsumentköplagen, där endast köp av lösa saker regleras, se prop. 2008/09:88, Ny kommissionslag, s. 132. Regleringens utformning på denna punkt kan kritiseras.