En fullmaktslära i förändring — reflektioner kring NJA 2014 s. 684
Av jur. kand. OLLE WÄNNSTRÖM1
I rättsfallet NJA 2014 s. 684 introducerade Högsta domstolen en ny fullmaktstyp i svensk rätt, den så kallade tillitsfullmakten. I artikeln behandlas frågan om vad som definierar en tillitsfullmakt och hur en sådan skiljer sig från en fullmakt som grundas på huvudmannens viljeförklaring.
1 Introduktion
Huruvida en mellanman i ett visst fall har haft fullmakt att företa en viss rättshandling för sin huvudmans räkning är förstås en tolkningsfråga. Tolkningen syftar som utgångspunkt till att fastställa vad tredje man med fog kunnat sluta sig till i fråga om fullmaktens gränser utifrån fullmaktsförklaringen samt övriga omständigheter som varit synbara för huvudmannen och tredje man vid tidpunkten för rättshandlandet mellan mellanmannen och tredje man. Huvudmannens verkliga vilja med fullmakten saknar emellertid som huvudregel betydelse; avgörande är i stället den vilja som kommit till uttryck och hur mottagaren med fog kunnat tolka denna. Detta kan sägas vara ett uttryck för en objektiv tolkningsprincip som för svensk rätts vidkommande varit dominerande åtminstone sedan striden mellan vilje-, förklarings- och tillitsprinciperna avgjordes genom att tillitsprincipen lagfästes i 32 § st. 1 avtalslagen (motsatsvis).2 Frågan om förhållandet mellan vilja och tillit har emellertid fått förnyad aktualitet i och med rättsfallet NJA 2014 s. 684, i vilket Högsta domstolen (HD) fick anledning att behandla ett av de grundläggande koncept som avtalslagens fullmaktslära bygger på, nämligen att en fullmakt utgör en viljeförklaring från huvudmannen till tredje man.3 Efter åberopande av ett antal fullmaktsfall i rättspraxis (särskilt NJA 2013 s. 659 som jag återkommer till i avsnitt 4.1 nedan), kunde HD konstatera att ”utöver att en fullmakt kan vila på huvudmannens viljeförklaring kan den under vissa förutsättningar ha sin grund i den tredje
1 Artikeln bygger på författarens examensarbete som färdigställdes under vårterminen 2016 vid Uppsala universitet. Författaren vill rikta ett stort tack till professor Joel Samuelsson för värdefulla synpunkter och givande diskussioner på temat för uppsatsen och artikeln. 2 Den objektiva tolkningsprincipen följer emellertid inte direkt av lagfästandet av tillitsprincipen; tillitsprincipen avser nämligen hantering av förklaringsmisstag och inte tolkningen av viljeförklaringar (se avsnitt 5.1). Däremot anses de värderingar som tillitsprincipen ger uttryck för — bl.a. att omsättningsintresset ska överordnas avgivarens partsvilja — ha haft stor betydelse för tolkningsverksamhetens inriktning, se t.ex. Adlercreutz & Gorton, Avtalsrätt II, 6 uppl., 2010 s. 41. 3 Se vidare avsnitt 2.1 nedan.