Om betydelsen av komparativa studier för rättstillämpningen och framväxten av en global rättsordning
Av docent ULF LUNDQVIST
For a comparative lawyer there is always a clear and present danger of being ambushed and speared by the natives.
Okänd
Artikeln behandlar översiktligt vad komparativa studier är och hur sådana analyser och jämförelser får betydelse för rättstillämpningen och framväxten av en global rättsordning. Med betoning på straffprocessen uppmärksammas hur komparativ rätt ger en ökad kunskap, fler alternativ och bättre underlag för konsekvensanalyser i det enskilda målet, men även på det övergripande planet t.ex. när en konvention ska arbetas fram eller införlivas med svensk rätt. Analyser av andra staters regler och internationella konventioner är viktiga också för att utveckla rättigheter och rättstillämpningen kring dessa. Det handlar då ofta om situationer där det är ett gemensamt intresse för staterna i världssamfundet att agera samfällt eller vid grova eller upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter och internationella brott.
1 Inledning
Erasmus av Rotterdam var som säkert många känner till en ovanligt kreativ och produktiv person som levde i Europa under andra halvan av 1400-talet och början av 1500-talet. Han var vetgirig och översatte svårfunna och nästan bortglömda texter och andra verk till latin, och med Gutenbergs boktryckarkonst i ryggen spred sig hans texter runt om i Europa. Det sägs att han stod för 20 procent av alla nya böcker vid den tiden, och att han var tillika en intensiv brevskrivare med omfattande kontaktnät och en virtuos med pennan.1 En medaljong med hans profil hade på baksidan guden Terminus och mottot Concedo nulli (jag viker inte för någon), vilket antyder något om hans envishet att hålla fast vid sin övertygelse om var och ens rätt att kritisera även auktoriteter och att ha en egen åsikt och ge skäl för och emot den. Runt Erasmus fanns kanske inte helt oväntat mäktiga vänner och fiender som ömsom tävlade om hans gunst och
1 En läsvärd bok är Nina Burton, Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution samt om Albrecht Dürer, Hans Holbein d.y., Paracelsus, Martin Luther, Thomas More, Michael de Montaigne, diverse pedagoger, anatomer, encyklopeder, påvar och rebeller, Albert Bonniers Förlag 2016.