Skäl, slut och skiljaktighet — noteringar kring svensk prejudikatlära
Av justitierådet PETTER ASP1
En fråga som står central i diskussionen kring den svenska prejudikatläran är den om prejudikatbundenhet, dvs. frågan om i vilken utsträckning prejudikat är bindande för den efterföljande rättstillämpningen. I denna text argumenteras för att frågan om prejudikatbundenhet är felformulerad och riskerar att leda oss vilse eftersom den typ av ovillkorlig bundenhet till en viss rättskälla, som diskussionen kring prejudikatbundenhet förutsätter, överhuvudtaget inte förekommer inom rätten. Vidare argumenteras i texten för att det, vid en diskussion om betydelsen av prejudikat, är viktigt att beakta deras rättskällemässiga särskildhet.
1 Inledning
1. När det gäller diskussionen kring svensk prejudikatlära har jag slagits av framför allt två saker: dels att rätten i det sammanhanget inte sällan behandlas som ett slags avläsbar företeelse (vilket återspeglas i att en viktig fråga blir i vilken mån man är bunden av, dvs. ska följa, det som man läser av i en viss källa), dels att prejudikatens särskilda egenskaper i rättskällehänseende sällan ges en framskjuten plats i analysen. Jag ska i denna text utveckla det sagda något och därigenom försöka lämna åtminstone ett litet bidrag till diskussionen.
2. Det gör jag inte utan ett betydande mått av ödmjukhet. Ödmjukheten beror delvis på vad som har uttalats tidigare. Mycket som är bra har redan sagts. Vid läsning om, och omkring, ämnet möter man, i spridda uppsatser, bl.a. namn som Stig Strömholm, Torkel Gregow, Johan Munck, Lars Heuman och Dag Victor.2 Och från senare tid bör
1 Texten bygger på ett föredrag hållet inom ramen för seminarieserien i allmän rättslära vid Stockholms universitet den 8 december 2020. Ett varmt tack riktas till deltagarna vid seminariet för frågor och synpunkter som i flera fall påverkat utformningen av texten, samt till Jonas Malmberg som läst ett utkast till texten och bidragit med värdefulla synpunkter. 2 Se t.ex. Stig Strömholm, Behövs en prejudikatlära? Vittnesbörd från common law, Festskrift till Jan Hellner, 1984 s. 645 ff., dens. En svensk prejudikatlära: behov och möjligheter, SvJT 1984a s. 923 ff., Torkel Gregow, Några synpunkter på frågan om prejudikats bindande verkan, Festskrift till Gösta Walin, 2002 s. 105 ff., dens. Obiter dictum — något att uppmuntra eller motarbeta? JT 2015–16 s. 36 ff., Johan Munck, Prejudikat, lagmotiv och tjänstefel, Festskrift till Madeleine Leijonhufvud, 2009 s. 195 ff., Lars Heuman, Högsta domstolens prejudikatnedbrytande verksamhet, Festskrift till Per Olof Bolding, 1992 s. 201 ff., dens. Prejudikat som innehåller konkretiseringar av rekvisit eller rättsgrundsatser som består av tillräckliga eller nödvändiga betingelser, JT 2015–16 s. 757 ff., dens. Värdet av en stabil praxis och behovet av en omläggning av praxis. En studie av HD:s och HFD:s plenifall, SvJT 2020 s. 453 ff., Dag Victor, Högsta domstolen och prejudikaten — särskilt på straffrättens område, Festskrift till Nils Jareborg, 2002 s. 717 ff., dens. Något om domskrivning i högsta instans, Festskrift till Johan Hirschfeldt, 2008 s. 541 ff.