Inrangering av gula fackföreningar i svensk kollektiv arbetsrätt*
Av docenterna NIKLAS SELBERG och ERIK SJÖDIN1
Farhågor om framväxt av gula fackföreningar — dvs. arbetsgivarkontrollerade och arbetsgivarvänliga fackföreningar — har länge ventilerats både i Sverige och utomlands, men några sådana organisationer har inte lämnat några större avtryck på svensk arbetsmarknad. I AD 2021 nr 69 var emellertid en sådan fackförening för första gången part i ett mål i Arbetsdomstolen. När gula fackföreningar nu alltså gjort inträde på den svenska arbetsmarknaden krävs att vi hanterar en för svensk arbetsrätts vidkommande ny uppsättning frågeställningar. I denna artikel tar vi oss an ett antal sådana frågor och diskuterar hur dessa kan lösas inom ramen för gällande rätt. Mot denna bakgrund lyfter vi sedan fram behov av lagändringar och förnyade överväganden från lagstiftarens sida.
1 Inledning
Det som i dagligt tal kallas fackförening motsvaras i rättsliga sammanhang av begreppet arbetstagarorganisation. Den här typen av organisation är föremål för legaldefinition i 6 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL): sammanslutning av arbetstagare som enligt sina stadgar ska tillvarataga arbetstagarnas intressen i förhållandet till arbetsgivaren. Men, hur fungerar det kollektivt arbetsrättsliga systemet om arbetstagarorganisationen de facto är arbetsgivarvänlig eller på något sätt dominerad av motparten arbetsgivaren? Den kollektiva arbetsrätten och MBL utgår från att parterna på arbetsmarknaden är strikt uppdelade och agerar utifrån positioner som karaktäriseras av en intressemotsättning — men hur är den kollektiva arbetsrätten tillämplig på s.k. gula fackföreningar? Ett historiskt exempel på gul fackförening är det nationella fackförbundet Fédération nationale des Jaunes de France som bildades i Frankrike 1902. Organisationen motsatte sig klasskamp och intressekonflikt — man var icke-socialistiska och i opposition mot röda fack. Därför använder man idag termen gula fackföreningar (yellow unions) och ibland också företagsfack (company unions) för arbetstagarorganisa-
* Denna artikel har genomgått kvalitetsgranskning genom s.k. peer review (granskning av jämlike). 1 Docenter i civilrätt vid Lunds respektive Stockholms universitet. Vi är tacksamma för värdefulla kommentarer från de anonyma granskarna. Dessutom har vi vid färdigställande av artikeln dragit nytta av att ha lyssnat till initierade föredrag från Petra Herzfeld Olsson respektive Robert Sjunnebo. Sjödins arbete med artikeln har bedrivits inom ramen för det av Forte finansierade projektet Reglering av arbetstid (31002567).