Ingen mänsklig rättighet att bli villkorligt frigiven
Kommentar till två avgöranden från Högsta domstolen om överförande av verkställighet av fängelsestraff
Av docent ANNIKA SUOMINEN1
Genom EU:s straffrättsliga samarbete kan överföring ske inte enbart för lagföring utan även för verkställighet av utdömt fängelsestraff. När en sådan överföring sker av ett fängelsestraff ändras också regleringen av villkorlig frigivning till den som gäller i den mottaganden staten. Den osäkerhet som kan följa om faktisk strafftid innebär dock som utgångspunkt inte något problem gentemot den avtjänandes mänskliga rättigheter.
1 Inledning
När en person döms till ett fängelsestraff i en stat, kan det i vissa situationer vara att personen ska avtjäna sitt fängelsestraff i en annan stat. Personen kan till exempel vara medborgare i en annan stat än den hen har dömts till fängelsestraff i. Den sociala återanpassningen kan således tala för att personen ska avtjäna sitt fängelsestraff i sin hemstat. I andra situationer kan det vara att personen som döms till ett fängelsestraff ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff. Detta kan då tala för att fängelsestraffet ska avtjänas i en annan stat. När en person som är dömd till ett fängelsestraff ska avtjäna sitt straff i en annan stat kallas det för överförande av verkställighet av fängelsestraff. Inom EU finns ett regelverk som reglerar just överförande av verkställighet av fängelsestraff. Överförande av fängelsestraff är dock ingen enkel sak att vare sig reglera eller tillämpa, eftersom det finns många potentiella olikheter mellan olika stater, också då mellan EU:s medlemsstater. Rätten att bli villkorligt frigiven är en av dessa.
Under 2017 har Högsta domstolen (HD) i två avgöranden, NJA 2017 s. 300 och NJA 2017 s. 784, kommit fram till att en möjlig anpassning av påföljden inte är till hinder för att överföring ska ske. Detta gäller även när anpassningen i praktiken är en förlängning, som resulterar
1 Docent, lektor i straffrätt, Stockholms universitet. Forskningen i artikeln omfattas av en godkänd etikprövning, beslut av Etikprövningsmyndigheten 27/2/2023, Dnr 2022-06804-01. Författaren ingår som expert i utredningen om ett förstärkt samhällsskydd och en minskad risk för återfall i brott (Ju 2022:10), men det bemärks här att inget i denna artikel ska tas som ett ställningstagande till det (icke ännu) avslutade utredningsuppdraget. En kortare och delvis annan version av denna text har tidigare publicerats i författarens artikel ”Att bli villkorligt frigiven vid en tidigare tidpunkt ingen mänsklig rättighet?” i Juhlajuklaisu Kimmo Nuotio, eds. Frände et al. (Forum Iuris 2019) s. 412–426. Författaren önskar att tacka jurist Åsa Brask Gustafsson vid Kriminalvårdens huvudkontor som har intervjuats i samband med skrivandet av denna artikel.