Nödvärn mot flera (angripare)
Av doktoranden MARIE KAGRELL1
Hur ska nödvärnssituationer där flera personer deltar i det brottsliga angreppet bedömas i svensk straffrätt? Frågan har inte getts någon utförlig behandling i förarbeten, rättspraxis eller doktrin. I denna artikel identifieras och diskuteras några av de problem som aktualiseras när någon angrips av flera. Två separata rättsfrågor behöver utredas: huruvida rätt till nödvärn föreligger och huruvida nödvärnsgärningen är icke uppenbart oförsvarlig. I texten undersöks om svaret på dessa frågor står att finna genom analys av nödvärnsbestämmelsens formulering ”brottsligt angrepp mot person”.
1 Inledning
Mot vissa brott föreligger nödvärnsrätt. Så är fallet då brottet utgör ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp mot person. Våld som den angripne tar till för att avvärja angreppet anses då utgöra en gärning som är företagen i nödvärn. Förutsatt att nödvärnsgärningen inte är uppenbart oförsvarlig är den rättsenlig.
Även mot vissa brott som begås av flera personer föreligger nödvärnsrätt. Det kan vara fråga om att en grupp av personer begår rån, våldtäkt, misshandel, eller något annat. Även i dessa fall kan den angripnes våldsutövning utgöra en nödvärnsgärning och förutsatt att våldet inte är uppenbart oförsvarligt är gärningen tillåten. Vad som komplicerar bedömningen i situationer med flera personer är att alla som i någon mening deltar i angreppet kanske inte deltar på liknande sätt eller i lika stor utsträckning.
Syftet med den här artikeln är att diskutera vad som gäller i nödvärnssituationer då flera personer är involverade i ett brottsligt angrepp mot någon. Flera frågor behöver ställas, där de centrala är som följer. Föreligger rätt till nödvärn mot alla personer när två eller flera personer angriper någon? Hur ska bedömningen av om en nödvärnsgärning är tillåten (det vill säga, inte uppenbart oförsvarlig) göras i situationer där flera personer deltar i angreppet? Ambitionen med artikeln är inte att ge några definitiva svar på dessa frågor — utan snarare att identifiera några av de kluster av problem (eller parametrar) som nödvärnssituationer med flera personer aktualiserar, identifiera några av de ställningstaganden som en rättstillämpare kan be-
1 Marie Kagrell är verksam som doktorand i straffrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Denna artikel utgör delvis en omarbetning av hennes examensarbete vid juristprogrammet, Juridiska institutionen, Stockholms universitet (höstterminen 2019). Tack till Erik Svensson, Julia Dahlqvist och Claes Lernestedt för värdefulla synpunkter på tidigare versioner av texten.