Resning när rättstillämpningen strider mot grunderna för en lag
Av doktoranden CHRISTINA KJELLSON1
I mitten av december förra året gjorde HD något så ovanligt som att bevilja resning för att rättstillämpningen stred mot grunderna för en lagstiftning, och alltså inte mot ett uttryckligt lagstadgande el. dyl.2 Den resningsgrund som prövades i målet var om rättstillämpningen stridit mot lag. Två teman som artikeln behandlar med anledning av avgörandet är den utvidgade tillämpningen av resningsgrunden över tid och vad det innebär att en rättstillämpning strider mot grunderna för en lagstiftning. Artikeln syftar till att visa och diskutera utvecklingen av synen på dessa frågor. Det har nämligen skett förändringar när det gäller dels bedömningen av om resning kan beviljas utan att rättstillämpningen strider mot en uttrycklig lagregel, dels hur
HD har fastställt grunderna för en lagstiftning i resningssammanhang.
1 Inledning
Resning i tvistemål kan bl. a. beviljas enligt 58 kap. 1 § 4 p. RB, och regeln stadgar: ”[S]edan dom i tvistemål vunnit laga kraft, må till förmån för någon av parterna resning beviljas om rättstillämpning, som ligger till grund för domen, uppenbart strider mot lag”. Resningsgrunden (och lagtexten) är nästan 100 år gammal och kom till under arbetet med RB. Målet från december — Emmabodas resningsansökan — är intressant eftersom det är första gången som HD uttryckligen säger att det som ska prövas är om rättstillämpningen strider mot grunderna för lagstiftningen. En första fråga man ställer sig är då — vilket tillämpningsområde har egentligen resningsgrunden? Omfattas ”grunderna för lagstiftning” av tillämpningsområdet för ordet ”lag”?3 För att försöka besvara det kan man exempelvis börja med att titta på varför resningsgrunden infördes överhuvudtaget — vilka skäl eller syften motiverade att resning skulle kunna beviljas på grund av att rättstillämpningen uppenbart stridit mot lag?
1 Doktorand i processrätt vid Uppsala Universitet. Jag tackar doktoranden Benjamin Svensson för granskning och kommentarer. 2 HD:s beslut den 15 december 2023 i mål Ö 5569-22, Emmabodas resningsansökan. 3 Andra intressanta frågor som målet väcker är: Varför ska resningsgrunden tillämpas särskilt restriktivt när den dom som prövas i resningsmålet kommer från Arbetsdomstolen? Ska en särskilt restriktiv tillämpning ske även om avgörandet kommer från en annan prejudikatdomstol? Hur förhåller det sig i så fall till HD:s egen rättstillämpning och resning enligt den aktuella grunden? Dessa frågor kommer dock inte att behandlas inom ramen för den här texten.