Vem ska skydda politikerna?*
Ett fragmenterat rättsligt skydd för förtroendevalda som möter hot och våld
Av jur.dr FANNY HOLM1 och jur.dr JOHAN HOLM2
Våld, hot och trakasserier mot förtroendevalda på grund av deras politiska uppdrag är ett allvarligt problem, både för den individ som utsätts och för det demokratiska systemet. Artikeln undersöker vilket ansvar som åvilar olika aktörer att ge förtroendevalda skydd mot brottsutsatthet och stöd när brott har begåtts. En analys av det rättsliga ramverket visar att förtroendevalda omfattas av generella regler för brottsoffer, men att aktörernas ansvar för olika kategorier av politiker skiljer sig åt, och att det mer omfattande förebyggande arbete som arbetsmiljölagstiftningen tar sikte på, inte gäller denna grupp.
Författarna efterlyser en översyn av det rättsliga ramverket i syfte att åstadkomma likvärdigt skydd och stöd för alla förtroendevalda.
1 Bakgrund
Våld, hot och trakasserier mot förtroendevalda på grund av deras politiska uppdrag är ett allvarligt problem, både för den individ som utsätts och för det demokratiska systemet. Under valåret 2022 blev mer än var fjärde svensk politiker utsatt för våld, hot eller trakasserier.3 Hot och hat sker inte minst på sociala medier. Ett aktuellt exempel på en förtroendevalds utsatthet är Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf, som förutom att ha utsatts för mängder av hot och hat på nätet också var ytterligare en tilltänkt måltavla när SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren mördades under 2022 års Almedalsvecka.4 Hot och hat kan leda till anpassning och självcensur hos de förtroendevalda och till att de väljer att lämna sina uppdrag i förtid eller inte ställer upp till omval. Undersökningar genomförda av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar dessutom att politiker ofta undviker att polisanmäla denna brottslighet därför att de tror att det inte kommer att leda till någon åtgärd,5 vilket i sin tur gör att de förlorar den möjlig- het till olika former av upprättelse som en framtida rättegång kan innebära.
* Denna artikel har genomgått kvalitetsgranskning genom s.k. peer review (granskning av jämlike). 1 Verksam vid juridiska institutionen, Umeå universitet. 2 Verksam vid juridiska institutionen, Umeå universitet. 3 Brottsförebyggande rådet, Politikernas trygghetsundersökning: Förtroendevaldas utsatthet och oro för trakasserier, hot och våld under valåret 2022 (PTU), 2023:14. 4 Ledare (2022). Annie Lööf blev hatets främsta måltavla — vi kan inte ha det så här. Dagens Nyheter, 15 september 2022. 5 Se ovan fotnot 3.