DOMAREDEN I HISTORISK BELYSNING.
AV
PROFESSORJAN ERIC ALMQUIST.
Formuläret till den domared, som ännu begagnas, har ursprungligen någon gång under enväldets sista år utarbetats av Gustaf Cronhielm i egenskap av lagkommissionens ordförande.1 Cronhielms förslag är av följande lydelse:
»Jag lofwar och swär wijd Gud och hans helga ewangelium, att iag will och skall uti alla domar rätt göra och döma effter Gudz och Sweriges lag och stadgar och effter mit bästa samwete och thet eij låta för frändsämja, mågsämja, swågerskap eller wänskap; eij för räddhoga, afwund eller illwillia; eij för mutor och gåfwor; och eij then saklös göra, som saker är, eller then saker, som saklöser är: så sant mig Gud hielpe til lif och siäl, som iag thet troligen hålla skall.»
Formuläret blev sedermera föremål för en del smärre ändringar och tillägg bl. a. av hovrättsrådet J. Rosenstolpe, som utarbetat 1734 års förslag till rättegångsbalk. Sistnämnda förslag antogs i hithörande del oförändrat av riksens ständer s. å., och formuläret kom därefter att ingå i 1734 års lag, RB 1: 7. För jämförelsens skull meddelas här texten till det legala formuläret:
»Jag N. N. lovar och svär vid Gud och hans heliga evangelium, att jag vill och skall efter mitt bästa förstånd och samvete i alla domar rätt göra, ej mindre den fattige än den rike, och döma efter Guds och Sveriges lag och laga stadgar; aldrig lag vränga eller orätt främja för skyldskap, svågerskap, vänskap, avund och illvilja eller räddhåga; ej heller för mutor och gåvor eller annan orsak under vad sken det vara må; och ej heller den saker göra, som saklös är, eller den saklös, som saker är. Jag skall ock varken förr, än domen avsäges, eller sedan uppenbara dem, som till rätta gå, eller androm de rådslag, som rätten inom lyckta dörrar håller. Detta allt vill och skall jag som en ärlig och uppriktig domare troliga hålla utan arga list och påfund, så sant mig Gud hjälpe till liv och själ.»