Nils Mannerfelt 557Urkundsförfalskning och osant intygande — genmäle till Madeleine Löfmarck
I sin uppsats i SvJT (1975 s. 483) i rubricerade ämne behandlar Madeleine Löfmarck fallet NJA 1972 notis B 23, gällande åtal för osant intygande. Därvid berörs också en av mig anförd skiljaktig mening i målet. Denna har i vad avser resonemanget angående det osanna intygandets objektiva sida refererats något kortfattat (stycket som börjar nederst på s. 484),vilket medfört att vissa i mitt votum framhållna omständigheter inte alls kommit till synes och även till att Madeleine Löfmarcks argument för en avvikande uppfattning kanske framstår som starkare än de i själva verket torde vara.
Jag vill först understryka, att jag delar uppsatsförfattarens åsikt att en och samma handling mycket väl kan innefatta mer än en urkund, såsom ett skuldebrev med påtecknad borgensförbindelse eller en växel med påteckningar av flera personer (s. 485x).
Skulle då samma synsätt vara berättigat beträffande det i rättsfallet aktuella läkarintyget (s. 485m)? I mitt votum anförde jag i den delen följande:
"Den av Andersson anlitade okände mannen tecknade ett namn, vilket framstår som Anderssons, på en handling som utgjordes av en blankett med rubriken "läkarintyg rör. blodprov". På blanketten finns utrymme för ifyllande av uppgifter angående den undersökte, dennes tidigare sjukdomar, vissa släktförhållanden samt i vissa andra hänseenden. Blanketten är avsedd att, som också skett i förevarande fall, undertecknas av läkaren såsom intygets utfärdare. I särskilda rutor på blanketten finns plats avsedd för — enligt den tryckta texten — "den undersöktes namnteckning" och för dennes fingeravtryck. Med hänsyn till blankettens utformning kan den undersökte icke genomtecknande av namn anses bestyrka något av vad läkaren uttalat i intyget och ej heller eljest anses avge någon förklaring eller upplysning i vidare mån än att han ger besked om sitt namn och en illustration av hur han tecknar detta. Följaktligen har den okände icke framställt urkund i den bemärkelse som avses i 14: 1 BrB, utan han har endast å läkarintyget lämnat oriktig uppgift om vem han är. Hans förfarande, vilket inneburit fara i bevishänseende, är således att bedöma som osant intygande."
I mitt votum nöjde jag mig alltså med att — kanske väl kortfattat —ge en redovisning av blankettens utformning och därefter fastslå att den undersökte icke genom tecknande av namn kunde anses bestyrka något av vad läkaren uttalat i intyget etc. Betydelsen av att intyget i dess helhet var utformat på blankett må här utvecklas något.
Dras slutsatser av en ifylld blanketts objektiva tankeinnehåll, måste det — i all synnerhet i brottmål — ske under noggrant beaktande av syftet med blanketten och av de olika blankettavsnittens funktioner i ett undersöknings- ,ansöknings- eller annat förfarande; kort sagt: vad har blankettförfattarna avsett att få fram från den ene och den andre av dem som skall fylla i blanketten?
Av den i målet aktuella (numera ändrade) blankettens "läkardel" och därtill anslutande anvisningar framgår att identitetsuppgifterna nedtecknas av läkaren med ledning av den undersöktes muntliga uppgifter och framför allt företedd legitimation (jfr mitt votum: "uppgifter angående den undersökte"). De för den undersökte avsedda blankettavsnitten utgörs avtvå, från den övriga texten typografiskt avgränsade rutor, den ena avsedd