544 Ulf LundvikSIGVARD HOLSTAD & GUNNEL NORELL. Hemligt? Vägledning till den nya sekretesslagen. Publica. Liber Förlag. Helsingborg 1980. 156 s.
HANS CORELL, OLOF EGERSTEDT, SIGURD HEUMAN & GÖRAN REGNER. Sekretesslagen. 1980 års lagstiftning med kommentarer. Norstedts. Lund 1980. 439 s.

 

Den nya sekretesslagen (SFS 1980: 100), i kraft sedan den 1 januari 1981, ersätter bl. a. 1937 års lag om inskränkningar i rätten att utbekomma allmänna handlingar och de föreskrifter om tystnadsplikt för offentliga funktionärer som funnits upptagna i ett otal lagar och författningar. Sekretesslagen innehåller vidare bestämmelser för vissa tidigare oreglerade eller ofullständigt reglerade områden såsom sekretess myndigheter emellan och registrering av allmänna handlingar. Slutligen behandlas inskränkningarna i den s. k. meddelarfriheten, rätten att straffritt lämna uppgifter för publicering i tryckt skrift eller i radio eller TV. Lagen spänner alltså över ett stort område. Den är inte lätt att sätta sig in i. De materiella sekretessreglerna, upptagna i 2-10 kap., är grupperade efter de i 2 kap. 2 § tryckfrihetsförordningen avgivna skyddsvärda intressena, vilket medför att en och samma handling kan falla in under två eller flera paragrafer i skilda kapitel. Ett annat bekymmer bereder reglerna om överförande av sekretess från en myndighet till en annan. I 12 kap. meddelas t. ex. särskilda bestämmelser om sekretess hos domstol men vid sidan av dessa måste domstol dessutom beakta ett flertal regler i andra kapitel. Det sagda må vara nog för att belysa svårigheterna och framhäva behovet av vägledning.
    De två böcker som nu anmäls fyller högt ställda anspråk i detta hänseende. Holstads och Norells bok "Hemligt?" är relativt kortfattad och vänder sig till alla dem som i sin dagliga gärning kommer i kontakt med sekretessfrågor, alltså inte bara till jurister. Framställningen är föredömligt koncis och klar, trots ämnets komplicerade natur. Boken kan varmt rekommenderas för den som vill snabbt skaffa sig en överblick över rättsområdet. Corells m. fl. bok "Sekretesslagen" ingår i Norstedts Gula Bibliotek och lämnar en utförlig, på förarbetena byggd redogörelse för regelkomplexet. Den som, i likhet med anmälaren, försöker läsa boken från pärm till pärm grips lätt av en känsla av vanmakt. Kommer man någonsin att i grund behärska detta ämne? Detta inte sagt som en kritik av författarna. De har förvisso gjort ett gott arbete. Inte minst uppskattar anmälaren att de inte dragit sig för att vid behandlingen av skilda paragrafer stundom upprepa vad som sagts i tidigare sammanhang. Eftersom boken kan förväntas få sin största användning som uppslagsverk är denna metod utmärkt och räddar läsaren ur många fallgropar.

Ulf Lundvik