ANDERS VICTORIN. Kollektiv hyresrätt. Institutet för rättsvetenskaplig forskning CIII, Norstedts. Värnamo 1980. XIII + 403 s.
Hyresförhandlingslagen betecknades av lagrådet som en nyskapelse inom vår avtalsrätt. Lagrådet påpekade att den i viss mån har sin förebild inom arbetsrätten men att den använda tekniken är en annan.
Den sålunda helt nyligen (1978) genomförda lagstiftningen har redan fått sin vetenskapliga behandling av Anders Victorin i hans bok Kollektiv hyresrätt. Framställningen vänder sig enligt författaren i första hand till dem som i sin praktiska verksamhet har att tillämpa vad han — inte utan fog — kallar "de ganska snåriga reglerna" kring hyresförhandlingslagen. Men framställningen vänder sig även till alla som är intresserade av förhållandet mellan olika former av civilrättslig reglering inom samhället. Författaren framhåller med all rätt att kollektiva lösningar på vissa områden framstår som alternativ till tvingande lösningar på det individuella avtalsplanet eller till mera direkta ingripanden från en offentlig administration.
Redan den hittillsvarande hyreslagstiftningen, i 12 kap. jordabalken, får betecknas som ganska svårtillgänglig. Ändå tillämpas den, liksom hyresförhandlingslagen torde få komma att tillämpas, i stor utsträckning av ickejurister bland fastighetsförvaltare och hyresgästombudsmän. Att detta varit möjligt torde få tillskrivas det förhållandet att ämnet behandlas i ett antal förnämliga lagkommentarer och monografier. Till dessa sluter sig på ett förtjänstfullt sätt Anders Victorins bok.
Som bakgrund till behandlingen av hyresförhandlingslagen ger Anders Victorin en bred framställning dels av organisationernas framväxt på den svenska hyresmarknaden och det frivilliga förhandlingssystem som de byggt upp, dels av den svenska bostadspolitiken i stort och dels av utvecklingen av det praktiska förhandlingssystemet efter genomförandet av hyresförhandlingslagen. Även om dessa avsnitt med nödvändighet måste bli översiktliga och rent deskriptiva och dessutom snabbt blir föråldrade i sina detaljer —vissa ändringar har redan skett i fråga om bostadsfinansiering och beskattning — ökar de väsentligt arbetets värde som lärobok. Juris studerande som läser boken kommer att få en god uppfattning om en inte oviktig del av den verklighet som de senare kommer att arbeta i — en del som nu är beklagligt okänd för många jurister. Från dessa avsnitt förtjänar särskilt att nämnas Anders Victorins beskrivning av de problem och de fördelar som hyressättningen enligt bruksvärdesprincipen är förenad med. Beskrivningen är enligt anmälarens mening träffande.
Anders Victorin framhäver två grundläggande drag i hyresförhandlingslagens uppbyggnad, dess beroende av det frivilliga förhandlingssystemet och den påverkan som lagen rönt från den arbetsrättsliga lagstiftningen. När författaren diskuterar olika alternativ som lagstiftaren haft att välja mellan för att möjliggöra en spridning av det kollektiva förhandlingssystemet på hyresmarknaden tillskriver han möjligen lagstiftaren alltför stor handlingsfrihet. Om stora och tunga organisationer redan utvecklat ett förhandlingssystem, som dessutom fått täckning genom förhandlingsklausuler i hundratusentals