1734 års lag 250 år
När 1734 års lag antogs av riksens ständer i december 1734, betecknades lagen i riksdagsbeslutet som "beständig och orygglig"
Det uttalandet var sannolikt inte avsett att uppfattas allt för bokstavligt. Ett tecken på detta är att lagkommissionen — som hade utarbetat lagförslaget — fick vara kvar som organ för jämkning och komplettering av lagen även efter ikraftträdandet. I själva verket gjordes ganska ingripande lagändringar redan under frihetstiden och kommissionen fortsatte sin verksamhet ända till år 1808.
Lagstiftningsarbetet har som bekant fortsatt därefter och har tidvisbedrivits i hög — många kanske menar alltför hög — takt. Fortfarande anses 1734 års lag dock gälla både i Finland och i Sverige. Såtillvida kan detta sägas avspegla en realitet som någon ny allmän lagkodifikation inte har kommit till stånd. Men av den ursprungliga 1734 års lag återstår numera inte mycket, i Sverige mindre än i Finland; många av de bestämmelser som fortfarande formellt gäller betraktas ofta närmast som kuriosa.
Om man hade kunnat konfrontera lagens främste upphovsman, riksrådet Gustaf Cronhielm, med denna utveckling, skulle han sannolikt ha visat stor förståelse, kanske t. o. m. besvikelse över att lagen så länge och i så väsentliga delar var gällande rätt; Cronhielm var intebara en utomordentlig jurist utan också i övrigt en framsynt man med vida perspektiv.
Ty naturligtvis förhåller det sig så att lagstiftningen måste förändras i takt med samhällsutvecklingen. I själva verket är lagstiftningenett viktigt medel när det gäller att förbättra medborgarnas villkor. Det svenska och finska ståndssamhället från 1700-talet har avlösts av två moderna industristater med rättsordningar som vilar på demokratins grund och som erkänner alla medborgares lika värden.
Det finns emellertid flera goda skäl för oss att högtidlighålla 250års minnet av 1734 års lagreform.
Först kan då konstateras att lagen återspeglar en för sin tid ovanligt högtstående rättskultur och även sådana inslag av folkligt med inflytande som på 1700-talet var så gott som okända på andra håll.
Det står också klart att lagreformen var resultatet av ett förnämligt lagstiftningsarbete, ägnat att från rent professionell synpunkt väcka beundran hos senare tiders jurister.