787 Lars Andersson SvJT 1992 Skall den som sitter av en annans straff dömas för bedrägeri?
Allmänne åklagaren väckte talan vid Uppsala tingsrätt mot M under påstående att M gjort sig skyldig till urkundsförfalskning och bedrägeri medelst urkundsförfalskning — och mot K under påstående att denne gjort sig skyldig till medhjälp till urkundsförfalskning och anstiftan till bedrägeri. Bedrägeriet medelst urkundsförfalskning beskrevs på följande sätt: M har under tiden 20 november–18 december 1988 medelst vilseledande förmått personalen vid kriminalvårdsanstalterna Viskan och Uppsalaanstalten att inta honom på respektive anstalt varvid han erhållit mat och logi till ett värde av 17 116 kr. — Vilseledandet har bestått däri, att M vid inställelse på anstalten utgivit sig för att vara K och att han legitimerat sig med ett identitetskort med M:s foto och K:s personnummer. — M:s agerande har inneburit skada för målsäganden kriminalvårdsstyrelsen och vinning för honom själv.
I anslutning till åtalet yrkade kriminalvårdsstyrelsen förpliktande för M att till styrelsen utge 17 116 kr jämte ränta.
Tingsrätten dömde i dom 1990-05-02, DB 446, M för bedrägeri och urkundsförfalskning till fängelse en månad. M förpliktades också att utge yrkat skadestånd. Åtalet mot K ogillades. M, som erkänt vad som lagts honom till last, överklagade domen och yrkade ändring i påföljdsdelen. Svea hovrätt, avd. 8, fastställde i dom 1991-10-21, DB 158, tingsrättens dom. Högsta domstolen fann i beslut 1992-03-17 inte skäl att meddela prövningstillstånd.
Den påstådda urkundsförfalskningen lämnas här därhän. Framställningen koncentreras till det påstådda bedrägeribrottet. — När det gäller påståendet om urkundsförfalskning och medhjälp härtill må dock framhållas att det torde tillhöra ovanligheterna att förfalskningsbrott påstås föreligga när någon påstås skriva annans namn med dennes samtycke eller att någon påstås medverka till förfalskning genom att låta någon annan skriva sitt namn.
För att bedrägeriansvar skall kunna komma ifråga krävs att skadavinningsrekvisitet är uppfyllt. M:s vinning har bestått i att han åtnjutit kost och logi från kriminalvården. Han har dock samtidigt behandlats som övriga fångar. Det synes inte invändningsfritt att hävda att den som undergår fängelse gör en vinning. Lagen (1974:515) om ersättning vid frihetsinskränkning bygger på ett motsatt synsätt. Den som oriktigt berövats friheten ges rätt till ersättning för frihetsberövandet.
1 § i 1974 års lag ger rätt till ersättning för den som varit oskyldig häktad medan rätten till ersättning för den som oskyldig suttit i fängelse regleras i 2 §. En förutsättning för att ersättning skall kunna utgå enligt 2 § är i princip att den dom varigenom fängelsestraffet ådömts undanröjs. I 3 § finns regler om rätt till ersättning för den som frihetsberövats genom ett administrativt beslut. Bestämmelsen torde vara tillämplig för det fall att någon på grund av misstag vid verkställighet kommit att tas in på kriminalvårdsanstalt för att avtjäna ett straff som ådömts någon annan. Det förhållandet att den intagne själv uppsåtligen framkallat misstaget synes inte innebära att frihetsberövandet skulle falla utanför 3 §.
Enligt 5 § i 1974 års lag utgår ersättning för utgifter, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet och lidande. Det sägs inte något