Aktuell debatt
Statens ansvar för målsägandes lidande m. m.
Den som drabbats av personskada på grund av brott har rätt till ersättning av den brottslige inte bara för ekonomisk skada, t. ex. för kostnader och inkomstförlust på grund av brottet, utan också för icke ekonomisk — ideell skada, t. ex. för sveda och värk. Även en nära anhörig till den som dödats genom brott kan tillerkännas ersättning för sveda och värk om han drabbats av psykiska besvär till följd härav. Vid vissa brott har målsäganden också rätt till ersättning för den kränkning av målsägandens personliga integritet som brottet inneburit. Kränkningsersättning betalas ut för att ge den drabbade upprättelse. Fråga kan vara om betydande belopp. Den som lidit ideell personskada kan få ersättning av staten enligt brottsskadelagen.
Det ansvar för ideell skada som staten tagit på sig gentemot brottsoffer står i skarp kontrast till det ansvar som det allmänna tar på sig för ideell skada vid sjukdom. Även den som drabbats av sjukdom kan naturligtvis ha ont och tycka sig vara berättigad till ersättning för lidandet. Någon sådan ersättning utgår dock inte. I stället är det så att den som är sjuk inte ens kompenseras fullt ut för sin inkomstförlust. Långtidssjuka får finna sig i att drabbas av en betydande inkomstminskning. Den förälder som ser sitt barn långsamt dö i en allvarlig sjukdom kan inte påräkna ersättning för sveda och värk av allmänna medel även om föräldern drabbas av psykiska besvär till följd härav.
Varför har då staten ett större ansvar för brottsoffret än för den sjuke? Är det mera synd om den som blivit knivskuren än den som drabbats av en svår sjukdom och blivit tvungen att genomgå en operation? Att båda fallen kan ge upphov till betydande smärtor är uppenbart, men det går knappast att generellt påstå att lidandet — om det nu kan mätas i pengar — generellt sett är större för den ene än för den andre. Man kan knappast heller motivera målsägandenas förmånliga ställning med att staten har ett särskilt ansvar för att bekämpa brott och att målsäganden skall ersättas därför att staten misslyckats att skydda honom. Medborgaren torde lika litet ha fog för att kräva att få leva i ett samhälle utan brott som att få leva i ett samhälle utan sjukdomar. Båda företeelserna torde i realiteten vara oundvikliga.
I vissa fall får det gynnande av målsäganden som nu förekommer helt orimliga konsekvenser. Den som har samlag med någon som förtiger att han/hon har aids och smittas av hivvirus anses ha utsatts för misshandel och har alltså rätt till ersättning enligt brottsskadelagen. Någon lika generös rätt till ersättning har inte den som smittats inom sjukvården. Det allmänna påtar sig med andra ord ett större ansvar för uppgifter som lämnats av någon som vill ha samlag än för sin sjukvårdsbehandling.
Enligt min uppfattning talar rättviseskäl för att det allmänna likabehandlar brottsoffer och sjuka. Under alla förhållanden synes svårt att motivera varför det allmänna skall ekonomiskt kompensera brottsoffer