Lojalitetsplikten som rättsprincip
Av docent JORI MUNUKKA
Christina Ramberg ifrågasätter i ett tidigare häfte i tidskriften lojalitetspliktens självständighet.1 Ramberg tolkar NJA 2009 s. 672 om uppsägningstid i ett återförsäljningsförhållande som en varning till domare och ombud att enbart bygga på lojalitetsprincipen. Domen motsäger enligt min uppfattning inte lojalitetsplikten, utan bekräftar den.
1. Lojalitetsplikten i korthet
Lojalitetspliktens ställning i svensk förmögenhetsrätt har gradvis stärkts sedan mitten av 1900-talet. Utvecklingen har i enkla drag inneburit att tidigare dolusbaserade regler om hederlighet i högre grad kompletterats av culpabaserade regler om rimlig omtänksamhet om motparten.
Den obligationsrättsliga lojalitetsplikten är svår att beskriva. Till skillnad från konkret formulerade plikter som avlämnandeplikt och vårdplikt ger uttrycket lojalitet i sig inte mycket ledning när det efterfrågas vad som krävs för att uppfylla plikten.2 Lojalitetsplikten brukar definieras som en plikt att iaktta, eller tillvarata, motpartens intressen. Definitionen kan godtas i hela avtalsrätten, men den är då också mycket vag och alltför omfattande i vissa avseenden. Lojalitetsstandarden varierar dessutom med avtalsförhållandet och avtalstypen, och den är ofta asymmetrisk på så sätt att kraven på en parts ansträngningar kan vara högre än på den andra partens. Alternativen till en vid definition är att beskriva dess rättsfakta i antingen en viss avtalstyp eller en viss typsituation. Så har i hög grad skett men det har begränsat allmänkontraktuellt intresse. Det går inte heller att generellt ange rättsföljderna av en överträdelse av lojalitetsplikten. Även om lojalitetsplikten oftast kommer till bruk som ett instrument för att ålägga en part en förpliktelse genom avtalsutfyllning, går det inte ens här att ange rättsföljden eftersom de eftersatta förpliktelserna har olika rättsföljder. Lojalitetsplikten har således en generellt vag bestämning av rättsfakta och varierande rättsföljder. Den måste i detta avseende beskrivas som en princip. I vissa avtalstyper däremot — särskilt beträffande arbetstagarens lojalitetsplikt — har plikten nått en sådan mognad att en samling heterogena konkretise-
1Ramberg C., Uppsägningstid vid långvariga samarbetsavtal, SvJT 2010 s. 94 ff. Tidskriftens redaktion har bett mig lämna synpunkter på kommentaren, och jag har förstått att också Christina Ramberg välkomnar en replik. 2Omsorgsplikt brukas emellanåt som en synonym men inte heller detta uttryck ger mer ledning i detta hänseende.