Likgiltighetsuppsåt i teori och praktik
Av justitierådet MARTIN BORGEKE1
Den nedersta gränsen för uppsåt, likgiltighetsuppsåt, etablerades stegvis i svensk rätt genom ett antal vägledande rättsfall från HD. Den tydligaste beskrivningen av likgiltighetsuppsåtet finns i ”HIV-domen”, NJA 2004 s. 176. I denna uppsats diskuterar författaren innebörden av likgiltighetsuppsåt. Han ställer också frågan, hur HD:s rättsbildning har slagit igenom i tingsrätter och hovrätter. Slutligen lanserar han idén att domstolarnas prövning av uppsåtsfrågor skulle kunna vinna på att beslutsscheman görs upp och att exempel på domsmotiveringar formuleras.2
1 Något om uppsåt i teorin
Grundregeln är att det för straffansvar krävs att den handlande hade uppsåt. Bara om det är särskilt föreskrivet är oaktsamma handlanden straffbara (1 kap. 2 § BrB).
Inte allt det som anges i en brottsbeskrivning behöver vara subjektivt täckt. I vilken grad subjektiv täckning krävs berörs sällan i förarbetena till de enskilda straffbestämmelserna.3 Inte heller har frågan varit föremål för någon mera grundläggande redovisning i rättspraxis.4 Täckningsprincipen är emellertid inte ämnet för denna uppsats. Beträffande kravet på subjektiv täckning får jag därför hänvisa till den straffrättsliga litteraturen.5 När det gäller uppsåt brukar man skilja mellan uppsåt till brottsrekvisit som avser effekter av det aktuella handlandet, t.ex. att någon tillfogas en kroppsskada, och uppsåt till det som inte utgör effekter utan som brukar beskrivas som gärningsomständigheter, exempelvis att viss egendom tillhör någon annan eller att en person saknar rätt att köra bil.
1 Stort tack till professor emeritus Nils Jareborg samt till professorerna Petter Asp och Magnus Ulväng för givande samtal om uppsåtsfrågor. Tack också till fiskalerna i Hovrätten över Skåne och Blekinge för värdefulla synpunkter i samband med en utbildningseftermiddag i hovrätten. 2 När man diskuterar straffrättsliga frågeställningar hamnar fokus inte sällan på den som har utfört en viss gärning. Förr betecknades denna person genomgående som ”han”. Under senare år har lagstiftaren i många fall ersatt ”han” med ”han eller hon” och ändrat t.ex. ”hans” till ”hans eller hennes”. Här kan hänvisas exempelvis till 29 kap. 1 och 7 §§ BrB. Utvecklingen är fullt begriplig, men texterna blir otvivelaktigt både längre och tyngre med den nya ordningen. I denna uppsats används det könsneutrala ordet ”hen” i syfte att förenkla framställningen. 3 Undantag finns. Ett exempel är smugglingsbrottet, se prop. 1999/2000:124 s. 80 ff. 4 Se dock NJA 2007 s. 929, som avsåg medhjälp till skattebrott. 5 Se t.ex. Petter Asp m.fl., Kriminalrättens grunder, 2013, s. 323 ff.