Litteratur
KRISTINALABBA, Renskötselns interna organisering (akad. avh.), Universitetet i Tromsø (Norge) 2018, 310 s.
Under de senaste två decennierna har samerätt etablerats som ett särskilt rättsområde inom rättsvetenskaplig forskning i Norden.1 Forskningen i samerätt famnar över en rad rättsvetenskapliga sakfrågor och omfattar allt från internationell urfolksrätt, offentlig rätt, fastighetsrätt och allehanda civilrättsliga frågor.2 Det är av naturliga skäl främst vid de nordligast belägna universiteten som sådan forskning bedrivs. Den juridiska fakulteten vid universitetet i Tromsö3 intar i det sammanhanget en särställning; där har under senaste decenniet en rad doktorsavhandlingar inom samerätt lagts fram. Forskningsintresset har i allt väsentligt riktats mot olika rättsliga aspekter i förhållandet mellan samerna och staten. Detta har nu ändrats: Labba riktar sitt fokus mot interna förhållanden inom samisk renskötsel.
Det övergripande syftet med boken är att analysera de associationsrättsliga bestämmelserna i rennäringslagen som reglerar renskötselns och samebyarnas interna organisering. Därefter avser författaren att jämföra norsk och svensk lagstiftning på området med hänsyn på hur väl lagstiftningen i respektive land harmonierar med det traditionella samiska siidasystemet. Begreppet siida-system används i sammanhanget dels för att benämna siidan som enskilt rättssubjekt och dels för att benämna handlingsmönster som följer av att renskötsel är organiserad inom en siida.4 Med dessa utgångspunkter redogör författaren inledningsvis dels för rennäringslagen (1971:437) och dess associationsrättsliga förebild, det vill säga 1951 års lag om ekonomiska föreningar, dels för hur renskötseln organiseras internt inom ett siida-system. I sin granskning av rennäringslagen och dess förarbeten är författaren främst inriktad mot att klargöra lagstiftarens motiv för de olika associationsrättsliga bestämmelserna i lagen. Redogörelsen utgör i denna del en indirekt kontrast till den efterföljde beskrivningen av renskötsel organiserad enligt ett samiskt siida-system. Som startpunkt för sin analys av å ena sidan rennäringslagens bestämmelser och å andra sidan en traditionell samisk organisering och konfliktlösning av renskötsel, tar Labba utgångspunkt i två centrala frågeställningar: För det första vilket skydd rennäringslagen ger för enskilda samebymedlemmar mot att majoriteten i styrelsen eller bystämman missbrukar sin
1 Se Torp, E, Samerättslig forskning i Sverige, i Sköld, P, Människor i Norr: samisk forskning på nya vägar, Umeå universitet, 2008. Ett annat förhållande som kan ha bidragit till ett ökat intresse för samerättsliga frågor är att antalet rättsprocesser där en eller flera samebyar ingår som part har ökat under de senaste tjugo åren. 2 Se Skogvang, S. F, Samerett, Universitetsforlaget, Oslo, 2002, och Bengtsson, B, Samerätt, Nordstedts Juridik, Stockholm, 2004. 3 Universitetet benämns numera Norges arktiska universitet. 4 Någon närmare definition anförs inte i boken annat än att siidan i likhet med renbeteslagstiftningen ”innehåller normer med handlingsdirigerande funktioner om renskötselns interna organisation”.