Temanummer om resning i brottmål i Norden
En av de få framställningar som mer ingående behandlar resningsinstitutet i svensk rätt är Thorsten Cars avhandling ”Om resning i rättegångsmål” från 1959. Cars konstaterar i bokens inledande kapitel följande.
Under primitiva kultur- och rättsförhållanden finnes intet utrymme för något rättsmedelsinstitut. Så länge judiciell myndighets avgöranden icke principiellt anses orubbliga utan när som helst kunna upptagas till förnyad prövning, är ett särskilt ändringsförfarande uppenbarligen överflödigt. Behovet därav förutsätter med andra ord existensen av ett rättskraftsinstitut, vilket emellertid plägar uppstå på ett tämligen sent stadium i rättsutvecklingen.
Som detta korta citat antyder är den orubblighetsprincip som reglerna om laga kraft och rättskraft vilar på ett centralt inslag i varje väl fungerande rättssystem. Parter och andra måste kunna inrätta sig efter ett slutligt avgörande och anpassa sitt handlande efter det.
Orubblighetprincipen kan dock inte upprätthållas kategoriskt. Rättssystemet måste också innehålla en möjlighet att i särskilda fall få en förnyad prövning av ett slutligt avgörande. Fel under den ordinära processen, ny bevisning och motsvarande förhållanden ska kunna leda till en omprövning av ett avgörande som har fått laga kraft.
Det är i detta spänningsfält som reglerna om resning och andra extraordinära rättsmedel kommer in. Sådana regler har sedan länge funnits i det svenska processrättsliga systemet. Numera går bestämmelserna ytterst tillbaka på regleringen i 11 kap. 13 § regeringsformen.
Bestämmelser om resning i brottmål finns förstås även i våra grannländer. Rättssystemen i de nordiska länderna är på många sätt lika. Och när jämförelser ska göras med andra rättssystem är det i stort sett alltid mest givande för oss i Sverige att jämföra med hur våra närmaste grannar har löst en viss fråga. Jag är säker på att man ser det på liknande sätt i våra grannländer.
Denna tanke ligger bakom det forskningsprojekt som Moa Lidén vid Uppsala universitet och Ulf Stridbeck vid Universitetet i Oslo bedriver tillsammans med andra nordiska forskare. I detta temanummer presenteras artiklar från projektet med redogörelser för resningsinstituten och tillämpningen av resningsreglerna i alla de nordiska länderna. I artiklarna ges en historisk bakgrund. Vidare redovisas lagstiftningen, ordningen för prövningen, praxis samt viss analys. Artiklarna är disponerade på ett likartat sätt, vilket underlättar jämförelser. Avslutningsvis