Är det så svårt att leka tre?
Något om konkurrerande kollektivavtal med anledning av AD 2020 nr 66
Av jur.dr NIKLAS SELBERG och docent ERIK SJÖDIN1
Göteborgs hamn är en särpräglad arbetsplats som givit upphov till många arbetsrättsliga tvister. Förekomsten av två kollektivavtalsbärande arbetstagarorganisationer för samma arbete är ovanligt på den svenska arbetsmarknaden och frågan uppkommer då vilket avtal som ska ha företräde om båda inte kan tillämpas samtidigt. I AD 2020 nr 66 aktualiseras viktiga och intressanta frågor om konkurrerande kollektivavtal och särskilt det s.k. andraavtalets ställning. Vi genomför i föreliggande artikel en kritisk granskning av den aktuella domen och analyserar hur den svenska kollektiva arbetsrätten hanterar konkurrerande arbetstagarorganisationer som båda ingått kollektivavtal med en och samma arbetsgivare.
1 Inledning
Arbetsrätten är sedan länge en egen civilrättslig underdisciplin i Sverige. För den svenska arbetsrättens utveckling finns en aktör vars betydelse inte kan överdrivas, nämligen Arbetsdomstolen. Arbetsdomstolen är den högsta domstolen för arbetstvister. Det dröjde inte länge förrän denna den första svenska specialdomstolen övervann det initiala motstånd som arbetarrörelsen visade mot Arbetsdomstolen när den inrättades 1928.2 Sedan länge och alltjämt åtnjuter Arbetsdomstolen högt förtroende från såväl arbetsgivare som arbetstagare.3 Arbetsdomstolen skiljer sig från andra domstolar i det att den ofta avgör mål som både första och sista instans. Dessutom är den särpräglad, eftersom intresseledamöter från arbetsmarknadens organisationer deltar i dömandet. Normalt är intresseledamöterna i majoritet och kan således, om de är eniga, överrösta ämbetsmannaledamöterna. Alla arbetsmarknadsorganisationer är emellertid inte — och vill kanske inte heller vara — representerade i domarsätet; fristående organisationer såsom SAC-Syndikalisterna och Företagarna nominerar inte ledamöter
1 Niklas Selberg är jur.dr och universitetslektor i civilrätt vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet. Erik Sjödin är docent i civilrätt och universitetslektor vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet; hans bidrag är en del av projektet An inclusive and sustainable Swedish labour law — the ways ahead finansierat av Vetenskapsrådet. Tack till Mikael Hansson, Sabina Hellborg och Caroline Johansson för kommentarer på artikelutkast. Ansvaret för eventuella återstående brister är självfallet endast författarnas. 2 Jörgen Westerståhl, Svensk fackföreningsrörelse. Organisationsproblem — Verksamhetsformer — Förhållande till staten, 1945. 3 Tore Sigeman, Arbetsdomstolen i internationellt perspektiv, SvJT 2004 s. 561 ff.