Litteratur
MATTI PELLONPÄÄ, Europeiska människorättskonventionen, FIDUCIAserien Alma, 2020, 740 s.
Matti Pellonpää tillhör de mest kunniga och erfarna svensktalande juristerna på Europakonventionens (eller Europeiska människorättskonventionen som den kallas på finlandssvenska) område. Han inledde sin karriär inom akademin och blev så småningom professor i folkrätt. Mellan 1990 och 1998 var han ledamot av Europarådets dåvarande kommission för mänskliga rättigheter. Han blev därefter Finlands domare i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg fram till 2006 då han återvände till Helsingfors för att tjänstgöra som domare i finska Högsta förvaltningsdomstolen.
Om Hans Danelius bok Mänskliga rättigheter i europeisk praxis är Sveriges tegelsten om Europakonventionen så är Matti Pellonpää mannen bakom Finlands tegelsten, Euroopan ihmisoikeussopimu, på samma tema. Bokens senaste upplaga uppgår till inte mindre än 1 140 sidor på finska. Den i år utkomna boken Europeiska människorättskonventionen är en något förkortad version på svenska av denna tegelsten.
Alla som någon gång arbetat med Europakonventionen vet att konventionens ordalydelse inte ger särskilt mycket vägledning i de olika rättigheternas innebörd i det konkreta fallet. För att komma till pudelns kärna krävs kunskap om Europadomstolens omfattande praxis som är under ständig utveckling. Denna praxis finns i och för sig samlad på HUDOC, en utomordentlig databas på domstolens hemsida med bra sökfunktion. Men det är en diger uppgift att vaska fram det relevanta ur långrandiga domar som är skrivna både för att ge svar på om en kränkning föreligger mot bakgrund av omständigheterna i det enskilda fallet och för att ge vägledning för tolkning i andra fall. En väl disponerad bok är därför ett oumbärligt verktyg för att förstå och tillämpa Europakonventionen.
Pellonpääs bok är ett ypperligt bidrag för detta ändamål. Hans gedigna kunskap och förståelse av konventionen lyser igenom och gör texten lättillgänglig och rakt på sak utan onödiga komplicerade formuleringar. Författaren bjuder också på insiktsfulla kommentarer, till exempel att vissa frågor nästintill saknar praxis medan andra har mycket omfattande praxis — små kommentarer som besparar läsaren mycket eget efterforskningsarbete.
Boken inleder med några förklarande kapitel om konventionssystemets tillkomst och framväxt följt av en intressant analys av Europakonventionens förhållande till inhemsk rätt, med fokus på finsk rätt, och Europeiska unionen. Därefter redogör Pellonpää för processen och kraven för att nyttja Europakonventionens tillsynsmekanism, Europadomstolen. Det utgör matnyttig information för den som vill ta ett fall till Europadomstolen.
Den stora merparten av boken handlar om de materiella rättigheterna i Europakonventionen och dess tilläggsprotokoll. Efter en redogörelse